Трансформерси (1984—1987)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Трансформерси
TransformersGeneration1logo.JPG
Препознатљиво и као The Transformers
Формат научна фантастика, акција
Творац Нелсон Шин
Улоге Кори Бартон
Мајкл Бел
Грег Бергер
Ден Гилвезан
Френк Велкер
Џек Ејнџел
Крис Лејта
Кејси Кејмс
Скетмен Кротерс
Питер Кален
Нил Рос
Држава порекла САД
Број епизода 98 + филм
Дужина трајања прибл. 23 мин.
Емитовање
Премијерно на синдикализовано
Прво приказивање 17. септембар 1984.  — 11. новембар 1987.

Трансформерси (енгл. The Transformers) је прва икада емитована цртана серија у свету Трансформерса, робота који су имали свест и осећања и поседовали су могућност трансформације у разне облике попут аутомобила, авиона или животиња. Радња серије се врти око рата две фракције Трансформерса: херојских Аутобота и злих Десептикона.

Серија, као и стрипови, је настала ради популарисања нове Трансформерс линије играчака, које су продавале фирме Хасбро у САД и остаку света и Такара у Јапану.

Термин Генерација 1 се углавном односи на америчких 98 епизода и дугометражни филм Трансформерси, мада су се нове епизоде наставиле приказивати у Јапану и након завршетка оригиналне серије. Сам термин је наденут ретроактивно након избацивања Генерације 2 линије играчака.

Серија се током 1991. године приказивала у Југославији на првом програму РТБ синхронизована на српски језик, у термину суботом од 14 часова.

Продукција[уреди]

Године 1982, јапански произвођач играчака Такара представља Дајаклон серију коју су у почетку само чинили аутомобили (Car Robos: будући Оптимус Прајм, Ултра Магнус и већи аутобомили), а од 1983. им се придружују авиони (Jet Robos; будући Старскрим и Тандеркрекер), троструке претвараче (Triple Changers; будући Блицвинг и никада искоришћена играчка авион/хеликоптер), конструктори (Constructor Robos; будући Конструктикони). Исте године Такара покреће нову серију Микромен у коју спадају будући Мегатрон (Gun Robo), будући Рамбл, Лејсербик, Ревиџ (MicroCassette Robos), будући Саундвејв (Cassette Man), будући Рефлектор (Camera Robo) будући Бамблби, Клифџампер, Брон и други мањи аутомобили (Mini CAR Robos), будући Персептор (Microscope Robo).

Године 1983, Хасбро је затражио лиценцу од Такаре ради продавања Такарине серије играчака Дајаклон и Микромен у САД. Хасбро је, претходно лиценцирајући још играчака од других јапанских произвођача (на пример од Бандаија лиценцира Џетфајера, Делукс Аутомобиле, Делукс Инсектиконе; Омегу Суприма и Скај Линкса од Тојбокса) решио да обједини Дајаклон и Микромен линије за америчко тржиште и дао јој име Трансформерс.

Године 1984, Хасбро је замолио Марвел Комикс да смисли причу за стрипове и цртану серију због промотивних разлога. Марвелов главни уредник Џим Шутер је осмислио грубу причу (Аутоботи против Десептикона), уредник Денис О’Нил ју је даље развио и смислио је нека имена (Оптимус Прајм), а писац Боб Будијански је смислио остала имена и написао профиле карактера. Исте године Марвел и Санбоу раде на цртаној серији; дизајнер Флоро Дери упрошћава дизајне ликова и даје им више људски изглед. Јапански Студио Окс касније даље упрошћава дизајн ликова. У јулу 1984. почиње да се издаје први број Марвелових Трансформерс стрипова; првобитно планирана као ограничена четворобројна серија касније се проширила на 80 бројева, не рачунајући сестринске наслове које је урадио британски Марвел, чиме се број стрипова повећава на 332.

Септебра 1984. прве три пилот-епизоде се емитују у САД (продуцент је Нелсон Шин, а анимирао их је јапански студио Тоеи Анимејшн); прича цртане серије се драстично разликују од радње Марвелових стрипова. Цртана серија тренутно постаје велики мулти-медијски феномен у САД. На крају године Хасбро почиње да развија сценарио за филм заснованом на цртаној серији. Флоро Дери дизајнира нове ликове, који су касније израђене и као играчке без Такарине помоћи (изузев Ултра Магнуса). 1985. Такара престаје да продаје Дајаклон и Микроман играчке у корист успешније Трансформерс серије. Касније ће Такара одвести Трансформерсе у други смер, почевши од Хедмастерса, који су касније пратили Супер Гад Мастерфорс, Победа, Зона, итд.

Прича[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Пре неколико милиона година, на планети Киботрон је постојао живот. Настањивали су је интелигентни роботи који су имали осећања. Звали су се Аутоботи и Десептикони. Брутални Десептикони су имали само један циљ – тоталну надмоћ и кренули су да униште мирољубиве Аутоботе и тако је почео рат између добра и зла на Кибертрону, уништавајући планету некада богату изворима енергије. Тим Аутобота под вођством Оптимуса Прајма креће у свемир у потрагу за енергијом, али их пресрећу Десептикони под Мегатроновом командом и упадају на аутоботски свемирски брод. Аутоботи и Десептикони заједно падају на Земљу и остају да леже непокретни наредних четири милиона година. 1984, вулканска ерупција активира бродски рачунар Телетран 1 и он почиње оправку и Десептикона и Аутобота, дајући им алтернативни облике земаљских возила и предмета.

Аутоботи и Десептикони сада на Земљи, настављају свој рат још интезивније. Десептикони желе да исцрпе све ресурсе Земље, претварајући их у енергонске коцке за своје потребе, док се Аутоботи труде да их зауставе и заштите људску расу. Рат се могао скоро завршити тек што је почео, пошто су Десептикони стекли брзу надмоћ и успели су да саграде свемирску крстарицу којом би напустили Земљу, али их је спречила интервенција Аутобота.

Обе стране су стекле нове савезнике. Људи Спаркплаг Витвики и његов син Спајк Витвики су се удружили са Аутоботима, док се доктор Аркевил удружио са Десептиконима. Скајфајер и Инсектикони су већ били на Земљи. Обе стране су и саградиле нове савезнике; Аутоботи су направили Диноботе, а Десептикони су добили Конструктиконе.

Упркос лудих покушаја обе стране, укључујући покушаје изградње бољих оружја, да измене историју путовањем кроз време и привремени успешан покушај да се привуче Киботрон до Земљине орбите, ниједна страна није имала значајнију предност. Ипак, у дугој трци Десептикони су успели да преузму вођство у рату, створивши свемирске мостове који су им омогућили да телепортују појединачне Трансформерсе до Киботрона и назад. Ово им је омогућило да освоје Киботрон, што им је дало велку предност током много година.

Све ово се променило 2005. када су Десептикони покренули изненадан напад на Град Аутобота на Земљи. Бројни Траснформерси су изгубили животе у бици за Град Аутобота, али су Десептикони одбијени захваљујући победи Оптимуса Прајма над Мегатроном, победе која је дошла по цену његовог живота.

Мегатрон и остали рањени Десептикони су избачени од стране јачих чланова тима, делимично захваљујући Старскримовој жељи да преотме место вође од Мегатрона. Уникрон, џиновски Трансформерс величине планете их је нашао како плутају у свемиру и преобразио их у нове облике. Мегатрон, сада у облику Галватрона је послан да уништи аутоботски Матрикс вођства. Нови вођа Аутобота, Родимус Прајм је ипак успео да заустави Десептиконе. У својо првој бици као вођа, он је уништио Уникрона, повратио Киботрон за Аутоботе и избацио Галватрона у дубоки свемир.

Десептикони, без плана и са малим нивоом енергона су се повукли на спаљену планету Чар. Тамо су чекали све док Сајклонус није открио да је Галватрон само нестао. Након спасавања Галватрона, Десептикони су повратили и своје намере да униште Аутоботе и поврате Киботрон.

Ускоро су и Аутоботи и Десептикони открили да имају заједничког непријатеља. Тајанствена раса Квинтесона је смислила план за уништење и Аутобота и Десептикона. Родимус Прајм је открио да они уопште нису непознати Трансформерсима. Раније, Квинтесони су били творци првобитних Трансформерса. Киботрон је био квинтесонска фабрика пре него што је постао дом Трансформерса. Квинтесони с отишли толико далеко да су уништили своје привремени дом у покушају да покоре Трансформерсе. На крају су Квинтесони, који су се ослањали на анализе вероватноће, спречени од стране сада одраслог Спајка, чије акције, за разлику од роботских Трансформерса, Квинтесони нису могли да предвиде.

Рат се наставио, само су овај пут Аутоботи контролисали Киботрон и имали предност. Рат се није више примарно водио на Земљи. Сада је цео свемир бојно поље.

Године 2006, болест знана као Куга мржње је раширена по свемиру. Ова болест је заразила и жива бића и Трансформерсе, претећи да уништи све. Након што је њихов вођа Родимус Прајм заражен, Аутоботи су повратили Оптимуса Прајма који је успео да поврати Матрикс вођства од Родимуса Прајма и искористи га да искорени Кугу мржње, ицрпевши из Матрикса сву моћ коју је поседовао.

Оптимус Прајм је повратио вођство над Аутоботима. Док су Десептикони настављају да представљају претњу миру, Оптимус Прајм тежи да се заувек одупре владавини Десептикона.

Додатне секвенце[уреди]

Уводна секвенца[уреди]

Уводне секвенце за прве три сезоне су биле потпуно различите, без употребе сцена из епизода и свака је имала своју верзију познате музичке теме Трансформерса. Као додатак, прича из треће сезоне Five Faces of Darkness је имала своје специјализоване уводне секвенце за свих пет делава, приказујући догађаје који су се доказали у тој мини-серији. Четврта сезона серије није имала никакву нову анимацију у својој уводној секвенци, већ је комбиновала делове из уводне секвенце треће сезоне и разних анимација из реклама за играчке из 1987, заједно са музичком темом треће сезоне. Речи уводнне секвенце су:

Transformers,

more then meets the eye.
Autobots wage their batle
to destroy the evil forces of the Decepticons.
Transformers,
robots in disguise,
Transformers,
more then meets the eye,

Transformers.

Одјавна секвенца[уреди]

Као и уводне секвенце, одјавна секвенца са пописом заслужних за серију се мењала сваке сезоне. Међутим, ове секвенце су се били делови из сцена епизода из те сезоне.

Транзициона сцена[уреди]

Кратка секвенца је често коришћена за транзицију између сцена. Симбол или Аутобота или Десептикона су замењивани другим симболом (у неким случајевима, исти симбол би се појавио. Који симбол би се први појавио је зависио од фракције Трансформерса која је била приказана пре транзиције, и такође, други симбол је био за фракцију Трансформерса која ће бити приказана одмах након сцене транзиције.

Ова транзициона секвенца, која подсећа на ону из оригиналне серије Бетмен, је постала обележје серије. Она је коришћена кроз све четири сезоне серије.

Мини докиментарци[уреди]

Неколико мини-документараца је емитовано на крају неколико епизода из треће сезоне. Теме мини-документараца су биле:

 • Детаљна историја Аутобота
 • Детаљна историја Десептикона
 • Детаљна историја Ултра Магнуса
 • Прича о Предаконима, подклану Десептикона
 • Историја Квинтесона
 • Историја Трансформерса-касета
 • Приче о градовима Трансформерса: Метроплексу и Триптикону

Јавна саопштења[уреди]

Пет предложених јавних саопштења је створено за другу сезону Трансформерса, али никада нису емитовани на телевизији (налазе се као бонус материјал на DVD) Ова јавна саопштења су заснована на јавним саопштењима која су направљена за серију Џи Ај Џо (које је текође продуцирао Санбоу Продакшн и такође је заснована на играчкама које је направио Хасбро). Оне су чак користиле фразу: и знајући да је средина битке, коју је популаризовала јавна саопштења Џи Ај Џоа. Ова јавна саопштења су укључивала:

 • Бамблбијев савет деци да не беже од куће
 • Трексa како хвата децу која краду кола
 • Ред Алертa који подсећа да не носи рефлектујућа опрема када се вози бицикл ноћу
 • Сиспреја који показује зашто је важно носити појасе за спасавање на крстарењу
 • Пауерглајда који се бори против дискриминације полова

Улоге[уреди]

Списак епизода[уреди]

Број епизоде Име епизоде Прво емитовање Продукциони број епизоде
01. More Then Meets the Eye 1 17. септембар 1984. 01.
02. More Then Meets the Eye 2 18. септембар 1984. 02.
03. More Then Meets the Eye 3 19. септембар 1984. 03.
04. Transport to Oblivion 6. октобар 1984. 700-01
05. Roll for It 13. октобар 1984. 700-02
06. Divide and Conquer 20. октобар 1984. 700-03
07. S.O.S. Dinobots 27. октобар 1984. 700-05
08. The Ultimate Doom: Brainwash (1) 3. новембар 1984. 700-08
09. The Ultimate Doom: Search (2) 10. новембар 1984. 700-09
10. The Ultimate Doom: Revival (3) 17. новембар 1984. 700-10
11. War of the Dinobots 24. новембар 1984. 700-07
12. Countdown to Extinction 1. децембар 1984. 700-11
13. Fire in the Sky 8. децембар 1984. 700-04
14. Heavy Metal War 15. децембар 1984. 700-13
15. Fire on the Mountain 22. децембар 1984. 700-06
16. A Plague of Insecticons 29. децембар 1984. 700-12
17. Autobot Spike 23. септембар 1985. 700-16
18. The Immobilizer 24. септембар 1985. 700-21
19. Dinobot Island (1) 25. септембар 1985. 700-29
20. Dinobot Island (2) 26. септембар 1985. 700-30
21. Traitor 27. септембар 1985. 700-20
22. Enter the Nightbird 30. септембар 1985. 700-20
23. Changing Gears 1. октобар 1985. 700-17
24. A Prime Problem 2. октобар 1985. 700-26
25. Atlantis, Arise! 3. октобар 1985. 700-23
26. Attack of the Autobots 4. октобар 1985. 700-19
27. Microbots 7. октобар 1985. 700-33
28. The Master Builders 8. октобар 1985. 700-31
29. The Insecticon Syndrome 9. октобар 1985. 700-28
30. Day of the Machines 10. октобар 1985. 700-24
31. Megatron's Master Plan (1) 14. октобар 1985. 700-34
32. Megatron's Master Plan (2) 15. октобар 1985. 700-35
33. Auto Berserk 16. октобар 1985. 700-32
34. City of Steel 17. октобар 1985. 700-18
35. Desertion of the Dinobots (1) 21. октобар 1985. 700-36
36. Desertion of the Dinobots (2) 22. октобар 1985. 700-37
37. Blaster Blues 23. октобар 1985. 700-38
38. A Decepticon Raider in King Arthur's Court 24. октобар 1985. 700-39
39. The God Gambit 28. октобар 1985. 700-41
40. The Core 29. октобар 1985. 700-27
41. Make Tracks 30. октобар 1985. 700-42
42. The Autobot Run 31. октобар 1985. 700-22
43. Golden Lagoon 4. новембар 1985. 700-40
44. Quest for Survival 5. новембар 1985. 700-44
45. The Secret of Omega Supreme 6. новембар 1985. 700-45
46. Child's Play 7. новембар 1985. 700-43
47. The Gambler 11. новембар 1985. 700-46
48. The Search for Alpha Trion 12. новембар 1985. 700-52
49. Auto-Bop 13. новембар 1985. 700-51
50. Prime Target 14. новембар 1985. 700-50
51. The Girl Who Loved Powerglide 18. новембар 1985. 700-53
52. Triple Take-Over 19. новембар 1985. 700-49
53. Sea Change 20. новембар 1985. 700-48
54. Hoist Goes Hollywood 21. новембар 1985. 700-54
55. The Key to Vector Sigma (1) 25. новембар 1985. 700-55
56. The Key to Vector Sigma (2) 26. новембар 1985. 700-56
57. Aerial Assault 10. децембар 1985. 700-57
58. Masquerade 16. децембар 1985. 700-63
59. Trans-Europe Express 23. децембар 1985. 700-59
60. War Dawn 25. децембар 1985. 700-58
61. Cosmic Rust 26. децембар 1985. 700-60
62. Kremzeek! 27. децембар 1985. 700-47
63. Starscream's Brigade 7. јануар 1986. 700-61
64. Revenge of Bruticus 8. јануар 1985. 700-62
65. B.O.T. 9. јануар 1985. 700-64
филм Transformers: Movie 8. август 1986. М-1
66. The Five Faces of Darkness (1) 15. септембар 1986. 700-86
67. The Five Faces of Darkness (2) 16. септембар 1986. 700-87
68. The Five Faces of Darkness (3) 17. септембар 1986. 700-88
69. The Five Faces of Darkness (4) 18. септембар 1986. 700-89
70. The Five Faces of Darkness (5) 19. септембар 1986. 700-90
71. The Killing Jar 29. септембар 1986. 700-91
71. Chaos 30. септембар 1986. 700-92
73. Dark Awakening 1. октобар 1986. 700-93
74. Starscream's Ghost 2. октобар 1986. 700-95
75. Thief in the Night 6. октобар 1986. 700-96
76. Forever Is a Long TIme Coming 8. октобар 1986. 700-94
77. Surprise Party 9. октобар 1986. 700-97
78. Madman's Paradise 13. октобар 1986. 700-98
79. Carnage in C-Minor 14. октобар 1986. 700-102
80. Fight or Flee 15. октобар 1986. 700-106
81. Webworld 20. октобар 1986. 700-101
82. Ghost in the Machine 21. октобар 1986. 700-100
83. The Dweller in the Depths 30. октобар 1986. 700-107
84. Nightmare Planet 31. октобар 1986. 700-99
85. The Ultimate Weapon 10. новембар 1986. 700-104
86. The Quintesson Journal 11. новембар 1986. 700-103
87. The Big Broadcast of 2006 12. новембар 1986. 700-105
88. Only Human 13. новембар 1986. 700-108
89. Grimlock's New Brain 14. новембар 1986. 700-110
90. Money Is Everything 17. новембар 1986. 700-109
91. Call of the Primitives 18. новембар 1986. 700-112
92. The Burden Hardest to Bear 19. новембар 1986. 700-114
93. The Face of the Nijika 20. новембар 1986. 700-113
94. The Return of Optimus Prime (1) 24. фебруар 1987. 700-115
95. The Return of Optimus Prime (2) 25. фебруар 1987. 700-116
96. The Rebirth (1) 9. новембар 1987. 6701-03
97. The Rebirth (2) 10. новембар 1987. 6701-02
98. The Rebirth (3) 11. новембар 1987. 6701-03
 • Епизода The Five Faces of Darkness (1) ("Пет Лица Таме, 1. део", прим. прев.) је у себе укључивала делове филма који су били много боље анимирани. Такође су поново урађене реченице које су говорили глумци који су се појављивали само у филму.
 • Епизода The Immobilizer ("Имобилизатор") је вероватно раније била емитована него што би требало судећи по продукционом броју епизоде, вероватно да би се представио лик Карли Витвики.
 • Епизоде Dinobot Island Part 1 & 2 ("Отрво Динобота") је вероватно раније биле емитоване него што би требало судећи по продукционом броју епизода, вероватно да би се представили многи нови ликове из друге сезоне.
 • Епизоде The Ultimate Doom ("Судњи Дан") су емитоване раније него што је требало јер се надовезују на Fire in the Sky ("Ватра на небу"), Fire on the Mountain ("Ватрена планета sic. и War of Dinobots ("Рат Динобота").
 • Епизода Starscream's Ghost ("Старскримов Дух") је емитована пре Thief in the Night("Крађа у ноћи" прим. прев.) и Fight or Flee ("Бори се или Бежи"), иако се одвија након догађаја из ових епизода, а одмах након ње је емитована Thief in the Night ("Крађа у ноћи"), која би требало да се надовезује на Fight or Flee("Бори се или бежи").
 • Епизодама Nightmare Planet("Планета кошмара") и The Ultimate Weapon("Ултимативно оружје") је замењен редослед на неким ТВ станицама.
 • Епизода Dark Awakening ("Тамно буђење") је са измењеним крајем емитована 23. фебруара 1987; првобитно се завршавала са реченицом којом се Родимус Прајм заувек опрашта од Оптимуса Прајма, а у измењеној наратор најављује повратак Оптимуса Прајма у следећој епизоди The Return of Optimus Prime ("Повратак Оптимуса Прајма").
 • Епизоде The Return of Optimus Prime 1& 2 ("Повратак Оптимуса Прајма") су емитоване тек у фебруару да би се аниматорима дало времена да их заврше.
 • Неке станице су престале са емитовањем Трансформерса након The Return of Optimus Prime 2 ("Повратка Оптимуса Прајма, 2. део").
 • Током 1988. и 1989. неке епизоде су репризиране недељно. Уводне и одјавне шпице су избачене, а епизоде је најављивала и приповедала лутка Оптимуса Прајма у његовом супер-моду. Прајм би причао приче дечаку по имену Томи Кенеди и понекад би спомињао остале ликове из пете године линије играчака. Филм Трансформерс је емитован из пет делова; пети део је укључивао и спот песме The Touch.

Генерација 1 на РТБ[уреди]

Тадашња РТБ откупила је први и други серијал Трансформеса која је емитована посредством ЈРТ на територију читаве Југославије. У сопственој продукцији извршила обраду звука и синхронизацију. За разлику од америчке верзију наша синхронизација је имала свега пет глумаца . Интересантно је то што је серијал (из непознатог разлога) започео од четврте епизоде Путовање у Заборав а завршила са епизодом Синдром Инсектикона (вероватно због санкција 1991.).

 • Љубиша Бачић - Браун, Праул, Ајронхајд, Старскрим, Бамблби, Спаркплаг, Кикбек, Инферно...
 • Мирослав Бијелић- Телетран I, Саундвејв, Клифџампер, Бомбшел, Хаунд, Слаџ
 • Нада Блам- Спајк, Сајдсвајп, Вилџек, Слаг, Речет
 • Властимир Ђуза Стојиљковић- наратор, Оптимус Прајм, Вилџек (у одсуству Наде Блам), Шоквејв, Тандеркрекер, Скајфајер, Гирс...
 • Никола Симић- глас са уводне и одјавне шпице, Мегатрон, Џез, Спајк (у одсуству Наде Блам), Блустрик, Гримлок...

У неким епизодама глумци су мењали ликове којима су позајмљивали гласове.

Утицај[уреди]

Оригинална серија, као и стрипови, је била огроман маркетиншки успех. Успех ове серије је довео до стварања нових серијала о Трансформерсима, мало или уопште невезане за првобитну серију. Рачунајући и јапанске Трансформерс серијале, укупно је продуцирано више од 500 епизода. Снимљена су и два дугометражна играна филма.

Контроверзе[уреди]

Оптимус Прајм[уреди]

Лик Оптимуса Прајма је убијен током дугометражног филма (између 2. и 3. сезоне), изазвавши бес родитеља који су мислили да смрт лика неповољно утиче на децу. Као резултат приговора, писци су вратили Оптимуса Прајма у епизоди Dark Awakening ("Тамно Буђење", прим. прев.) и за стално у епизоди Return of the Optimus Prime ("Повратак Оптимуса Прајма").

"Карбомбија" и оптужбе за расизам[уреди]

У епизоди Five Faces of Darkness 1 ("Пет Лица Таме, 1. део") је уведен лик Абдула Факадија као: „врховног војног диктатора, краља над краљевима и доживотног председника Социјалистичке Демократске Федеративне Републике Карбомбије. Ово је било очигледна поигравање са тадашњим тензијама између САД и Либије. Факадијево име је скоро анаграм од имена либијског председника Моамера ел Гадафија. Према гласинама, глумац Кејси Касем, који је давао глас Клифџамперу и Телетрану 1 и који је био либанског порекла, се успротивио пародији и напустио серију када она није уклоњена из епизоде. Клифџампер, иако је преживео филм, је избачен из те епизоде и из даљих епизода серије, а Телетран 1 је уништен у епизоди Five Faces of Darkness 5 ("Пет Лица Таме, 5. део") .

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]