Трг светог Тројства (Сремска Митровица)

С Википедије, слободне енциклопедије
Трг са римокатоличком црквом у позадини

Трг светог Тројства је трг у Сремској Митровици, који се налази у североисточном делу градског средишта. Трг је неправилног облика и велике површине. Због својих мера преуређен је као парк, тако да је тешко доживети доживљај трга.

Настајање и изглед[уреди | уреди извор]

Овај градски трг образован је почетком 18. века по доласку хабзбуршке власти на просторе Срема. Облик трга из тог времена је сачуван, издуженог пружања и широког отварања ка ободним улицама, нарочито ка Улици светог Димитрија. Преко ове улице трг је у вези са Тргом војвођанских биргада.

Трг је одмах намењен управној намени и око њега је подигнут низ управних зграда. У складу са наменом трга око њега се насељавало новопридошло становништво - Немци, Мађари, Русини, а на самом тргу подигнуте су римокатоличка црква светог Димитрија и гркокатоличка или „Русинска” црква Вазнесења Господњег.

Споменик Пресветог Тројства[уреди | уреди извор]

Споменик Пресветог Тројства по­диг­ну­т је највероватније по­след­њих де­це­ни­ја 19. ве­ка, у централном делу трга. Овај спо­ме­ник ме­мо­ри­јал­ног зна­ча­ја представља непокретно културно добро и уврштен је у састав старог градског језгра Сремске Митровице.

Спо­ме­ник при­па­да јав­ној пла­сти­ци и де­ло је не­по­зна­тог ауто­ра. По­ста­вљен је на тро­сте­пе­ни по­ста­мент, спо­ме­ник се са­сто­ји од три це­ли­не – ква­драт­не осно­ве сту­ба ко­ји се су­жа­ва при вр­ху и скулп­тор­ске гру­пе Све­тог трој­ства на са­мом вр­ху.[1]

Трг данас[уреди | уреди извор]

Иако су многе од старих зграда замењене новим трг и данас управно средиште града. Ту се налазе градска кућа и седиште округа, палата правде, пољопривредни завод „Петар Дрезгић”, завод за заштиту споменика културе, завод за запошљавање, служба катастра. Пре двадесетак година на северном делу трга изграђена је спортска хала и низ зграда. Средишњи део трга сагледава се као парк због густог дрвећа.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Споменик Пресветог Тројства”. Сремске новине. Приступљено 21. 1. 2018.