Трећа српска пролетерска ударна бригада

С Википедије, слободне енциклопедије
Трећа српска ударна бригада
Zastava Treće srpske proleterske NOU brigade.jpg
Застава Треће српска пролетерске бригаде
Оснивање10. фебруар 1942.
Место формирања:
Поникве, код Чајнича
Формацијатри батаљона
Одликовања
Орден народног хероја
Орден заслуга за народ са златним венцем
Команданти
КомандантРадивоје Јовановић
Начелник штабаМилош Манојловић
Политички комесарСава Радојчић феђа

Трећа српска пролетерска народноослободилачка ударна бригада формирана је 10. фебруара 1944. године у селу Пониквама, код Чајнича. Бригада је настала одлуком Главном штаба НОВ и ПО Србије, спајањем бораца Прве шумадијске и Прве јужноморавске бригаде. Од Прве јужноморавске бригаде формирана су два, а од Прве шумадијске бригаде један батаљон. На дан формирања бригада је имала 500 бораца. Бројно стање бригаде се стално повећавало, тако да је 15. септембра 1944. формиран и Четврти батаљон, а у октобру 1944. године бригада је имала 1.500 бораца

Први штаб бригаде сачињавали су - Радивоје Јовановић, командант; Сава Радојчић феђа, политички комесар; Никола Љубичић, заменик команданта; Мирко Милојковић, заменик политичког комесара и Милош Манојловић, начелник Штаба. Од свог формирања, фебруара 1944. до краја рата, маја 1945. године Трећа српска бригада се налазила у саставу Друге пролетерске дивизије и дејствовала је на територији Босне, Црне Горе и Србије.

Бригада је позната и под својим алтернативним називима — Трећа српска ударна бригада и Деветнаеста пролетерска бригада.

За своје заслуге током Народноослободилачког рата, бригада је, на предлог Врховног команданта НОВ и ПОЈ маршала Јосипа Броза Тита, одликована Орденом заслуга за народ са златним венцем, а 21. јула 1977. године и Орденом народног хероја. Била је најпре ударна, а потом је 7. октобра 1953. добила је почасни назив пролетерска и преименована у Деветнаесту пролетерску бригаду.

Борбени пут Треће српске бригаде[уреди | уреди извор]

Народни хероји Треће српске бригаде[уреди | уреди извор]

Неки од бораца Треће српске бригаде, проглашени за народне хероје Југославије су:

Литература[уреди | уреди извор]