Три бурета за вино

С Википедије, слободне енциклопедије
Три бурета за вино
Три бурета за вино
Опште информације
МестоВршац
ОпштинаВршац
Држава Србија
Време настанкаоко 1885.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Три бурета за вино се налазе на Трг Зелена Пијаца број 11 у Вршцу и представљају непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Бурад су саграђена око 1885. године на четвртастој подлози, прављена од опеке са цементом, а унутрашњост им је обложена плочама, популарно их зову и „стаклена бурад”. Димензија су ширина 180cm, дужина 3,5m, висине 220cm. Запремине су, прво je 115,50Hl, друго 115,50Hl и реће 118,15Hl. Бурад споља са предње стране имају украсе изведене цементом. Такође постоји посебан жлеб за уградњу стаклене цеви за показивање нивоа вина у бурадима.

Бурад су саграђена као један објекат са три дела, а сваки од њих је целина за себе. Бурад је изградила фирма Rostoch und Hoffelner, Cementfassbau - Gesellschaft - Klosterneoburg bei Wien - и налазе се у дворишту зграде која је била власништво Валентина Нојкнома.

Како су и околне зграде у друштвеној својини, а зграда у чијем су се дворишту налазила бурад је срушена, бурад су тако остала на отвореном простору. Ради историјског значаја и вредности буради требало би их свакако и конзервирати и уклопити у ново решење Трга.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Три бурета за вино”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 18. 07. 2020. г. Приступљено 17. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]