Триатлон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Дисциплине у триатлону

Триатлон је спортско такмичење које у себи садржи три различите дисциплине: пливање, бициклизам и трчање. Такмичар мора током трке прећи унапред задане деонице пливајући, возећи бицикл, односно трчећи према унапред заданом распореду.

Историја триатлона[уреди]

Неки извори спомињу да се прва триатлонска такмичења бележе око 1920. године у Француској, под називима 'Les trois sports', 'La Course des Débrouillards' и 'La course des Touche à Tout'. Данас се ове трке одржавају сваке године близу места Joinville le Pont, у Meulanu и у Поасију. 1920. Часопис 'L´Auto' је 1920. године писао о трци која се састојала од 3 км трчања, 12 км вожње бициклом и пливања преко канала Марне.

После тих година триатлон није био организован, односно нема података о такмичењима, све до такмичења 'Mission Bay Triathlon' одржаног 25. септембра 1974. године. Тај датум се данас узима као почетак модерног триатлона.

Први модерни дужински триатлон је Ironman triatlon, одржан на Хавајима 18. фебруара 1978. године.

Међународна триатлонска организација ИТУ је основана 1989. године.

Од свога почетка, триатлон има значајан пораст такмичара па је данас сваке године у календару велики број такмичења који укључује бројне триатлонце, како мушкарце тако и жене, као и особе са посебним потребама (Пара триатлон).

Олимпијски триатлон[уреди]

Триатлон је у програму Олимпијских игара од 2000. године, и од тада је стандарни олимпијски спорт. Деонице триатлона прописане на Играма су: 1500 метара пливање, 40 километара вожње бициклом, 10 километара трчање. Зато се и наведене дужине стаза у триатлону још називају и 'олимпијски триатлон'.

Остала такмичења у триатлону[уреди]

Осим олимпијског триатлона често се одржавају такмичења и на другим деоницама, зависно о категоријама такмичара, конфигурацији терена, нивоу припремљености такмичара, дистанцама итд. Деонице на такмичењима зависе од врсте такмичења, узраста учесника, физичке припремљености и годишњег доба. Подела по: узрасту би била: младе наде, наде, јуниори, елит и групери (age groups - спортисти рекреативци и ветерани) физичкој припремњености: 200 м пливања, до 2500м бицикла, 800-1000 м трчања, мини-рекреативни триатлон, 400м-5км-2,4км супер спринт триатлон, 750м-20км-5км спринт триатлон. Годишњем добу: Акватлон (трчање, пливање, трчање), Дуатлон (трчање, бцикл, трчање), зимски триатлон...

Познато такмичење је Ironman triatlon на Хавајима, који је стандардан у дужинама деоница: 3,86 км пливања, 180,2 км вожње бициклом i 42,195 км трчања (дужина маратонске трке у атлетици). Ово се такмичење неслужбено сматра и светским првенством на тој дистанци и најцењеније је после Олимпијских игара у овом спорту.

Често се такмичења одвијају и на 'полу триатлонским дистанцама', где су деонице упола краће него на олимпијском и Ironman triatlonu, и постају све популарнија: Спринт дистанца (пола Олимпијског триалона) и Халф Ајронмен дистанца.

Опрема у триатлону[уреди]

У триатлону се користи углавном класична опрема за три саставна спорта, дакле костим за пливање, спортски бицикл те стандардна опрема за трчање. Ипак, током година развоја овог спорта, правила су се мењала и уносила су се многобројна прилагођавања у стандардној опреми, од којих је најизразитија она на триатлонском бициклу, који има специфичан облик управљача који омогућава одмор руку и рамена током вожње бицикла. Прилагођена је и обућа (српинтерице односно бициклистичке ципеле) која омогућава брзо преобување приликом замене дисциплина. Прилагођени су и дресови и пливачки костими који омогућавају брзо пресвлачење. Тако да сада постоји: Триатлонски дрес који је за сва три сегмента. Опрема и правила за опрему се разликује за ITU такмичења и Ironman.

Триатлонска тактика[уреди]

Због специфичности такмичења такмичари у триатлону користе прилагођене стилове пливања, вожње бицикла и трчања да би оптимално користили енергију у овом захтевном спорту. Тако рецимо пливачи у триатлону више се ослањају на снагу руку и рамена него на снагу ногу у односу на стандардно пливање, јер покушавају ноге што је могуће више одморити за бицикл. Постоје и бројне друге специфичности које триатлон ипак доста разликују од стандарног пливања, бициклизма и трчања.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

  • ИТУ - Светска Триатлон Унија
  • ЕТУ - Европска Триатлон Унија
  • СТУ - Српска Триатлонска Унија