Трифко Грабеж

Из Википедије, слободне енциклопедије
Трифко Грабеж
Trifko Grabez.jpg
Трифко Грабеж
Пуно име Трифун Грабеж - Трифко
Датум рођења 28. јун 1895.
Место рођења Пале
 Аустроугарска
Датум смрти 21. август 1916.
Место смрти Терезијенштат
 Аустроугарска

Трифун Грабеж (Пале, 28. јун 1895Терезијенштат, 21. август 1916), познатији као Трифко, био је припадник Младе Босне и учесник у атентату на аустријског надвојводу Франца Фердинанда.

Биографија[уреди]

Трифун Грабеж, познатији као Трифко, био је син Ђорђа Грабежа првог свештеника цркве Успења пресвете Богородице у Палама. Рођен је у 28. јуна 1895. године у Палама.[1]

Гимназију је похађао у Сарајеву и Тузли. Из школе је био избачен и кажњен са 14 дана затвора због антирежимског дјеловања. Преселио се у Београд и ту је завршио V, VI и VII разред гимназије. Већ као ђак у Тузли постао је члан Младе Босне, тајне омладинске организације која је настала и дјеловала у оквиру национално-ослободилачког антиаустроугарског покрета.

Прихвативши понуду да учествује у атентату на аустроугарског престолонасљедника Фрању Фердинанда, Грабеж је са Гаврилом Принципом и Недељко Чабриновићем 4. јуна 1914. дошао из Србије у Сарајево. Наоружан бомбом и револвером, чекао је 28. јун 1914. Фердинанда код Вијећнице, али му се није пружила прилика да изврши атентат.

Ухваћен је у бјекству и осуђен на 20 година тешке робије. Умро је од туберкулозе у току издржавања казне. Посмртни остаци Грабежа и других атентатора пренијети су у Сарајево и сахрањени у заједничкој гробници 7. јула 1920. године.

Референце[уреди]

  1. Општина Соколац, култура и друштво: Трифко Грабеж

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Д. Љубибратић, Млада Босна и Сарајевски атентат, Сарајево 1964;
  • С. Мићановић, Сарајевски атентат. Загреб 1964;
  • В. Дедијер, Сарајево 1914. Београд 1966;
  • С. Поповић, Око Сарајевског атентата, Сарајево 1969;