Три војнограничарске зграде у Тителу

С Википедије, слободне енциклопедије
Три војнограничарске зграде у Тителу
Опште информације
МестоТител
ОпштинаТител
Држава Србија
Време настанкадруга половина 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Три војнограничарске зграде у Тителу су подигнуте у другој половини 18. века. Представљају непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Историја и изгглед[уреди | уреди извор]

Подигнуте су у периоду постојања Тителског шајкашког батаљона, формираног решењем царице Марије Терезије из 1763. године у подручју југоисточне Бачке (између Дунава и Тисе). Шајкаши су регрутовани од становништва Титела, Лока, Мошорина, Гардиноваца, Вилова и Жабља, а касније овим местима природато је још шест насеља: Чуруг, Госпођинци, Сентиван (Шајкаш), Горњи и Доњи Ковиљ и Каћ.

Данашње архитектонско наслеђе Титела као граничарског места сачувало је велики број зграда грађених за потребе шајкашког батаљона. Поред касарни ту су и зграде које су служиле за арсенал, војну администрацију, али и за становање, трговину и друге пратеће потребе. Тител је у својој урбаној структури сачувао амбијенталне вредности, мада су многе зграде претрпеле велике промене. Ове три зграде, грађене у стилу барока, најкарактеристичнији су примери из периода шајкашког батаљона, иако су и оне до сада претрпеле промене. Данашња намена двоспратне зграде на тргу је хотел „Тиса“, док су зграде у Ул. Краља Петра бр. 7 – техничка школа „Милева Марић“, а у броју 2 – хотел „Анкер“.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Тителски брег/Значајне објекти у Тителу”. Архивирано из оригинала 01. 05. 2017. г. Приступљено 10. 04. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.