Лијеж—Бастоњ—Лијеж

Из Википедије, слободне енциклопедије
Logo Lijez—Bastonj—Lijez.gif

Трка Лијеж—Бастоњ—Лијеж (франц. Liège-Bastogne-Liège или једноставније нем. LüBaLü) је једнодневна класична бициклистичка трка која се одржава у Валонији, Белгија. Трка традиционално стартује у граду Бастоњ који се налази 90 km јужно од Лијежа, у близини границе са Луксембургом. Маршута се креће кањонима река усечених у Ардене, па с обзиром на дужину од око 260 km и претежно брдски терен, овај класик је доста захтеван. Највише коте трке су успони хол. La Redoute и хол. Stockeu. На коти Stockeu се налази и спомених најуспешнијем такмичару трке Еди Мерксу који има рекорд од пет победа остварених у периоду од 1969. до 1975. године. Циљ трке није увек у граду Лијеж, последњих година је то град Анс у провинцији Лијеж, док се победници већином одлучују на кратком, стрмом успону Сен-Никола на 5 km од циља.

Енди Шлек, победник трке 2009.

У сезони 2008. године, додат је нови успон хол. Roche-aux-Faucons који се налази у првом делу трке, тако да је и ритам трке донекле промењен. Као и у случају одталих монуманталних класичних трка, резултати трке бодују се према правилнику Светске бициклистичке федерације као део УЦИ Про тура.

Историјат[уреди]

Трка Лијеж—Бастоњ—Лијеж основана 1892. године, је најстарија једнодневна бициклистичка трка која се и данас одржава и као таква сврстана је међу пет трка такозваних споменика бициклизма. Првобитно је предвиђено да буде прелудијум за трку Лијеж—Париз—Лијеж, али се од тога одустало.

Списак победника[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]