Трка Париз—Рубе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Pariz-Rube logo.png

Трка Париз—Рубе, (франц. Paris—Roubaix) је једнодневна класична бициклистичка трка која се одржава средином априла на северу Француске према граници са Белгијом. Од оснивања 1896. године па све до 1967. кретала је из Париза, а завршавала у Рубеу (одатле назив трке); од 1968. године старт трке је у Шампањи око 60 километара североисточно од центра Париза, док је финиш и даље у Рубеу.

Том Бонен, троструки и актуелни победник трке.

Трка је позната по тешком терену и калдрми и с обзиром на то да има дугу традицију, она је једна од пет монументалних класичних бициклистичких трка у календару европског бициклизма. Резултати постигнути на овој трци се бодују према правилнику Светске бициклистичке федерације за светско рангирање возача. Називају је паклом севера, Недеља у паклу (што је и назив истоименог филма о трци 1976. године), краљица класика и ускршња трка (франц. La Pascale). Трку организује организација Amaury Sport Organisation.

Историјат[уреди]

Почетком 1895. године, Теодор Вијен и Морис Перес одлучили су да изграде Велодром у близини парка Барбију франц. Barbieux који се налазио у граду Кроа недалеко од града Рубе франц. Roubaix. Под управом Дупреа, рад је отпочео у априлу 1895. да би се завршио крајем наредног месеца. Велодром који је смештен између градова Кроа и Рубе, имао је дужину писте од тачно 333,3 m. Отворен је 9. јуна 1895. када је одвожено 7 трка пред неколико хиљада гледалаца. У периоду након изградње уживао је углед највећег спортског центра у северном делу Француске и важио је за једну од најбољих стаза свог времена.

Велодром из 1895. у Рубеу

У фебруару 1896. године, дошли су на идеју да се организује трка која би стартовала у Паризу, а завршавала би се на новонаправљеном велодрому у Рубеу. Подршка овој идеји стигла је и од новинске куће, издавача спортског часописа Л'Вело франц. Le Velo. Организација трке је тако поверена француском часопису, односно главном уреднику колумне о бициклизму Виктору Брајеру. Он је тада отишао колима (једне од најстаријих фирми Panhard & Levassor, модел 6CV) до града Амјен на северу Француске, да би одатле исцрпљен након дана вожње по киши до Рубеа. Пут од града Амјен до Рубеа је калдрма, опасан сам по себи, тако да је Брајер одлучио да пошаље телеграм да заустави овај „зли пројекат“, рекавши да представља опасност за учеснике. Увече, међутим, Брајер мења мишљење и прво издање трке је било на помолу.

Надимак „Ускршња трка“ ова трка је добила зато што је прво издање трке било заказано за Ускрс. То је покренуло велико противљење цркве, због веровања да бициклисти и гледаоци тада не би одлазили у цркву. Организатори су најавили освештање трке на њеном старту, што се није десило јер је почела у 4 сата ујутру. Хроничар трке је записао да је прва трка одржана 19. априла 1896. године, да би следеће године била померена две недеље раније када је пала на дан Васкрса.

Списак победника[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]