Трогони

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Трогони
Harpactes erythrocephalus - Khao Yai.jpg
Црвеноглави квецал
(Harpactes erythrocephalus)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Trogoniformes

Породица:
Trogonidae

Родови

Apaloderma

Euptilotis
Harpactes
Apalharpactes
Pharomachrus
Priotelus
Trogon

Trogon range.png
Трогони у свету

Трогони[1] (лат. Trogoniformes) представља ред птица са само једном, истоименом породицом (лат. Trogonidae). Породица има седам родова и 46 врста које настањују тропске шуме Африке, Индије, Југоисточне Азије, Средње и Јужне Америке,[2] а највећи део дана проводе на дрвећу. Ретко се задржавају на тлу. Имају кратке и слабе ноге и нису добри тркачи. Неке врсте су врло угрожене уништавањем њихових станишта. Међу њима је и дугорепи квецал, национални симбол Гватемале.

Обележја[уреди]

Трогони су птице са шареним перјем. Врло су мирне, и кад седе на грани тешко их је уочити. Мужјаци су изразитих боја, док су женке мање упадљиве. Перје им је меко и паперјасто. У дугачком репу имају дванаест пера од којих су по три са сваке стране краћа од унутрашњих. Дужина репних пера варира од врсте до врсте, у распону од 25 до готово 80 cm. С горње стране тела перје има метални одсјај смарагдно зелене, зелене, плаве, а понекад и смеђе боје. С доње стране је често црвено, плаво, жуто или бело. Крила су им јако заобљена и уска, а пера на њима срполико савијена. Два прста су окренута према напред, а два према назад. Друге птице имају први и четврти прст окренут према назад, али код трогона су према назад окренута прва два прста. Код корена кљуна који је широк и снажан перје им прелази у чврсте чекиње које изгледају као чуперак. Младунце у прво време хране инсектима и другим бескичмењацима, док се одрасли хране различитим бобицама и воћем.

Систематика[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Прилог I, Строго заштићене врсте које се налазе на Додацима CITES конвенције”. www.pravno-informacioni-sistem.rs. 
  2. ^ Collar, N.J. (2001). "Family Trogonidae (Trogons)", pp. 80–129 in del Hoyo, J.; Elliot, A. & Sargatal, J. (eds.). (2001) Handbook of the Birds of the World, Vol. 6 Mousebirds to Hornbills. Lynx Edicions, Barcelona, Spain. ISBN 978-84-87334-30-6.

Спољашње везе[уреди]