Трострука божанства

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Трострука божанства, легендарни ликови и митолошка бића су била релативно честа појава у већини политеистичких религија. Могуће их је сврстати у следеће категорије:

  • тријаде (који чине групу од три): три бића повезана на неки начин (животом, смрћу, поновним рођењем или божанске тројке), која се најчешће појављују заједно;
  • триуне (три-у-једном): три аспекта постојања истог бића (Отац, Син и Свети Дух);
  • трипартите (са троструким деловима): бића која имају три дела тела тамо где је обично само један (три главе, три пара руку...);
  • троструко-повезани (која су повезана са три инстанце): бића која су повезана са три „ствари“ идентичне природе, које су симболичне или кроз које црпе своју моћ (три магичне птице...)

Следеће листе не укључују троструке личности из књижевности (нпр. Шекспирове три вештице из Хамлета или Толкинова три трола из Хобита) без обзира на очигледну инспирацију митовима и легендама. На њима се налазе нека од троструких божанстава.

Списак троструких божанстава[уреди]

Симбол Троструке богиње (вероватно изведен из класичног грчког лунарног симболизма), представља три месечеве мене, али и три природе жене (невеста, мајка, старица).
Келтски симбол троструке спирале, који су усвојили неки од неопагана као симбол Троструке богиње.
Три млада месеца - симбол Дијане де Поатје, је још један, ређе употребљаван, симбол који су усвојили неопагани да представља троструку богињу.

Троструке богиње[уреди]

Трострука женска божанства су била чешћа него мушка. Постоје бројни симобли везани за њих.

Списак троструких легендарних личности[уреди]

Списак троструких митолошки или легендарних бића и чудовишта[уреди]