Троугао (сазвежђе)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Троугао
Карта сазвежђа Троугао
кликните за већу слику
Латинско име Triangulum
Генитив Trianguli
Скраћеница Tri
Симболизује троугао или делту Нила
Ректасцензија 2 h
Деклинација +30 °
Површина 132 кв. степени
(Ранг: 78)
Број звезда
сјајнијих од m = 3
0
Најсјајнија звезда бета Троугла
(привидна величина 3)
Метеорски ројеви

нема

Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +90° и −60°
У најбољем положају за посматрање у 21:00 је у децембру
.
уреди
Сазвежђе Троугао (Triangulum Majus) са суседним сазвежђиа у атласу Јоханеса Хевелија. Види се сада опсолентно сазвежђе Мали троугао (Triangulum Minus).
Слика је у огледалу, тј. замењене су лева и десна страна у складу са тадашњом праксом да се небеска сфера приказује „гледано споља“.

Троугао (лат. Triangulum) је једно од 88 савремених и 48 оригиналних Птоломејевих сазвежђа. Првобитно је названо Deltoton, по делти Нила. У 17. веку је пољски астроном Петар Планције поред Троугла сместио и Мали троугао (Triangulum Minus), али се то сазвежђе више не користи. Троугао је једно од најмањих сазвежђа северне хемисфере.

Звезде[уреди]

Најсјајнија звезда у Троуглу је бета, магнитуде 3. Овај бели џин, некад називан и Deltotum је од Сунца удаљен приближно 124 светлосне године.

Друга по магнитуди је алфа Троугла, спектроскопска двојна звезда која је од Сунца удаљена 64,1 светслосну годину. Њена традиционална имена (Mothallah, Rasal Muthallah или Caput Trianguli) значе „глава троугла“. Примарна компонента је жутобели субџин, а пратилац је удаљен мање од шест милиона километара. Магнитуда алфе Троугла је 3,41.

Делта троугла је такође спектроскопска двојна звезда чије су компоненте жути и наранџасти патуљак. Од Сунца је удаљена око 35 светлосних година, а магнитуде је 4,87.

Објекти дубоког неба[уреди]

Спирална галаксија М33 (галаксија Троугао).

У Троуглу се налази један Месјеов објекат — М33 или галаксија Троугао. М33 је трећа највећа галаксија у Локалној групи, пречника 50.000 светлосних година. Удаљена је од Сунца око 3 милиона светлосних година, а по типу је спирална галаксија.

У Троуглу се налази и неколико других галаксија, али ниједна сјајнија од 11. магнитуде. Највећа је спирална галаксија са пречком NGC 925, удаљена од Сунца око 45 милиона светлосних година.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]