Троја (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Троја
Филмски постер на српском језику
Изворни насловTroy
Жанристоријска драма
РежијаВолфганг Петерсен
СценариоДејвид Бениоф
ПродуцентВолфганг Петерсен
Дајана Ратбун
Колин Вилсон
Темељи се наИлијада (Хомер)
Главне улогеБред Пит
Ерик Бана
Орландо Блум
Дијана Кригер
Брајан Кокс
Шон Бин
Брендан Глисон
Питер О'Тул
МузикаЏејмс Хорнер
СниматељРоџер Прат
МонтажаПитер Хонес
Продуцентска
кућа
Warner Bros.
Година2004.
Трајање163 минута
Земља САД
 УК
 Малта
Језикенглески
Буџет185 милиона долара
Зарада497,4 милиона долара
Веб-сајтwww.warnerbros.com/movies/troy/
IMDb веза

Троја (енгл. Troy) је амерички епски филм из 2004. године редитеља Волфганга Петерсена о Тројанском рату који се наводно водио између Ахајаца и Троје у 12. веку пре нове ере. Сценарио потписује Дејвид Бениоф по Хомеровом јуначком епском спеву Илијада, док су продуценти филма Волфанг Петерсен, Дајана Ратбун и Колин Вилсон. Музику је компоновао Џејмс Хорнер.

У филму је представљена ансамблска подела улога које тумаче Бред Пит као грчки јунак Ахилеј, Ерик Бана као тројански принц Хектор и Орландо Блум као Парис, док су у осталим улогама Дијана Кригер, Брајан Кокс, Шон Бин, Брендан Глисон и Питер О'Тул. Светска премијера филма је одржана 13. маја 2004. године на Канском филмском фестивалу.

Тема филма је Тројански рат описан у Хомеровој Илијади, Вергилијевој Енејиди и другим грчким митовима. Заплет филма се знатно разликује од Хомеровог епа. Филм је номинован за награду Оскар у конкуренцији за најбољу костимографију (Роб Рингвуд).

Буџет је износио 185 милиона долара, а зарада од филма је износила 497,4 милиона долара, што га је учинило осмим најуспешнијим филмом из 2004. године.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Троја је сензационалан епски филм у правом смислу те речи, инспирисан Хомеровом Илијадом, који доноси причу о рату између Ахајаца и Тројанаца који почиње након што тројански принц Парис (Орландо Блум) отима лепу Хелену (Дајана Kригер), жену спартанског краља Менелаја (Брендан Глисон). Ова ситуација даје одличан изговор Менелајевом брату, краљу Агамемнону (Брајан Kокс), да нападне Троју и осигура своју превласт на Егејском мору. Да би осигурао победу, позива Ахилеја (Бред Пит) – највећег грчког ратника свих времена – који пристаје на битку само да би добио бесмртност. Нада Тројанског народа и њиховог краља Пријама (Питер О'Тул) лежи у њиховом највећем ратнику, брату принца Париса, принцу Хектору (Ерик Бана). Из овог конфликта се рађа низ атрактивних битака, неочекиваних љубавних и људских прича, као и коначан расплет који прати легенду о Тројанском коњу.

Улоге[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]