Тумулус

С Википедије, слободне енциклопедије
Краљевски гробови Гамла Упсала у Шведској

Тумулус или тумул је један од назива за земљану или камену хумку. Други раширени назив је курган, за хумке нешто другачијг типа. И једно и друго обележава вештачко узвишење које најчешће скрива гробове старих индоевропских народа, док хумке овог типа нису непознате ни у Америци и на Далеком истоку. У Јапану, једна читава епоха историје — Кофун период — назван је управо по дизању тумула.

Могиле су старословенски назив за хумку изнад гроба умрлог или умрлих, и понегде у локалној традиционалној употреби означава тумуле, док су громиле специфичан тип камених тумула са подручја Балкана. У југоисточној Србији се за тумул користи и етимолошко јединствени назив мађилка.

Тумулус у Француској

Тумулуси су често грађени од камена или од камених блокова, и са знатно више грађевинских детаља од кургана: имају ходнике и централну просторију са гробницом. Традиција подизања гробних хумки била је одлика многих народа широм света, кроз широк дијапазон историјских епоха. Најпознатији су скитски, грчки, трачки, етрурски, келтски, сарматски, готски, викиншки, кумански, аварски, татарски, монголски i јапански тумулуси. Подизани су у распону између каснијег неолитa и бронзаног доба до антике па и до средњег века (3/1. век п. н. е.13. век н. е.).

Комплекс гробница у Ирској

Знаменити тумули[уреди | уреди извор]

Трачанска гробница, Стрелча, Бугарска
Тумул Klekkende Høj, otok Møn, Данска
Силбери-Хил (Silbury Hill) под заштитом UNESCOа, у Енглеској

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]