Убаидски период

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Мапа Убаидске културе


Убаид је култура из јужне Месопотамије која се јавила у периоду од око 5000 (или 5500) до 4000. п. н. е. [1], у подручју садашњег Ирака, између река Тигар (река) и Еуфрат, а поступно ју је заменила култура Халаф. Кроз своје фазе развоја настали су градови Адаб, Ериду, Киш, Кулаб, Лагаш, Ларса, Нипур, и Ур. Негде око 3250. п. н. е. на убаидско подручје продиру Семити из Арапске и Сиријске пустиње и настањују се на њему.

Носиоци културе Убаид били су фармери и рибари, а најпознатији по грнчарству. Типична грнчарија укључује посуде и фигурице од теракоте, које први ископава Сер Леонард Вулеј [2] 1923 и 1924. године. У својим бродовима народ културе Убаид рибарио је Тигром, Еуфратом и Персијским заливом. Поља су натапали а жетва се вршила срповима од кремена, касније еволуира у керамички који је много крхкији, али јефтинији. Рибарило се из бродова по Еуфрату, Тигру и Персијском заливу. Остали трагови убаидске културе су велика светишта посвећена богињи Нинхурсаг.

Ваза из каснијег убаидског периода

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Carter, Robert A. and Philip, Graham Beyond the Ubaid: Transformation and Integration in the Late Prehistoric Societies of the Middle East (Studies in Ancient Oriental Civilization, Number 63) The Oriental Institute of the University of Chicago. 2010. ISBN 978-1-885923-66-0. pp. 2, at http://oi.uchicago.edu/research/pubs/catalog/saoc/saoc63.html; "Radiometric data suggest that the whole Southern Mesopotamian Ubaid period, including Ubaid 0 and 5, is of immense duration, spanning nearly three millennia from about 6500 to 3800 B.C".
  2. ^ Hall, Henry R.; Woolley, C. Leonard (1927). Al-'Ubaid. Ur Excavations 1. Oxford: Oxford University Press. 

Спољашње везе[уреди]