Удовичица

С Википедије, слободне енциклопедије

Удовичица
Scabiosa columbaria Pink Mist.jpg
Scabiosa columbaria 'Pink Mist'
Научна класификација
Царство:
(нерангирано):
(нерангирано):
(нерангирано):
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Scabiosa

Врсте

Scabiosa atropurpurea
Scabiosa canescens
Scabiosa caucasica
Scabiosa columbaria
Scabiosa graminifolia
Scabiosa lucida
Scabiosa maritima
Scabiosa ochroleuca
Scabiosa palaestrina
Scabiosa prolifera
Scabiosa stellata
Scabiosa triandra
Scabiosa vestina

Удовичица (Scabiosa) је род у породици Caprifoliaceae скривеносеменица.[1] Многе врсте овог рода у својим енглеским народним називима, садрже реч Scabious; међутим, неке биљке које у свом енглеском називу садрже реч Scabious су тренутно класификоване у сродне родове као што су Knautia и Succisa; а барем неке од њих су раније биле сврстане у род Scabiosa.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Енглески назив ове врсте 'scabious' потиче од традиционалне употребе ове биљке у народној медицини за лечење шуге (енгл. scabies), болести која изазива јак свраб.

Опис[уреди | уреди извор]

Неке врсте удовичица су једногодишње, а друге вишегодишње биљке. Неке су зељасте биљке, а друге имају дрвенасту основу. Лишће већине врста је понекад мало длакаво и делимично подељено на режњеве, док неке врсте имају глатко лишће, а неке врсте имају једноставно лишће.

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Представници овог рода расту у Африци, Европи и Азији. Узгојени су варијатети (култивари) неких врста посебно мале удовичице (Scabiosa columbaria) и медитеранске слатке удовичице (Scabiosa atropurpurea) који се гаје у баштама.

Екологија[уреди | уреди извор]

Скабиоза цвеће је богато нектаром и привлачи многе инсекте , укључујући лептире и мољце. Удовичица је и храна за неке ларве неких врста лептира.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Scabiosa