Удружење грађана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Удружење грађана је специфична форма организовања грађана чија је сврха задовољавање неке њихове потребе, исказивање интереса или покретање иницијатива за ангажовање у разним сферама социјалних и других активности. Појам се користи последњих деценија, али га све више замењује савременији и јасније дефинисан појам „невладине и непрофитне организације”. Омасовљењем невладиних организација стварају се услови за већи утицај на покретање и разрешавање многих проблема које савремена држава не решава на задовољавајући начин или то чини споро. То се посебно односи на остваривање људских права, али и на развој различитих активности које имају мобилизаторски, односно мотивациони утицај, на све слојеве становништва. Према савременој концепцији међусекторског партнерства, све се више наглашава потреба сарадње владиног и невладиног сектора.

Удружење грађана у Републици Србији могу да оснују физичка лица, правна лица или и правна и физичка лица. За оснивање удружења грађана довољно је постојање најмање три оснивача, који могу да буду домаћа и страна физичка или правна лица.

Литература[уреди]

  • Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из књиге Ивана Видановића Речник социјалног рада уз одобрење аутора.

Спољашње везе[уреди]