Удружење драмских писаца Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Удружење драмских писаца Србије (УДПС) је друштвена, струковна организација драмских писаца са око 130 чланова, која учествује у разноврсним културним и друштвеним збивањима и као репрезентативно удружење стара се о професионалним интересима својих чланова.

УДПС је познато по Наградама „Бранислав Нушић“ и „Миодраг Ђукић“, едицији „Савремена српска драма“, часопису Драма и програму „Корак ка позоришту“.

Историјат и деловање[уреди]

Удружење драмских писаца Србије (УДПС) основано je 14. марта 1976. године на оснивачкој скупштини у Београдском драмском позоришту пред око 70 књижевника и од тада непрекидно делује, а његови чланови су угледни српски драмски писци.

УДПС је наследник је Удружења југословенских драмских аутора (УЈДА), чији је оснивач и први председник био Бранислав Нушић.

Удружење је иницирало и успешно окончало подизање споменика Браниславу Нушићу на Тргу Републике у непосредној близини Народног позоришта, чији је управник Нушић једно време био. Споменик је откривен 22. јуна 1991. године. УДПС посредно учествује у раду Националног савета за културу Републике Србије.

Удружење од 2000. године учествује у раду Координационог одбора уметничких удружења. Било је иницијатор и организатор петиције — са 15.000 потписа подршке грађана — за опстанак статуса самосталних уметника као и многих других актуелности од ширег културног значаја у 21. веку.

Управа[уреди]

На оснивачкој скупштини удружења 1976. за чланове првог Управног одбора изабрани су: Ђорђе Лебовић, Миодраг Ђурђевић, Александар Петровић, Миодраг Илић, Слободан Турлаков, Милан Ђоковић, Слободан Стојановић, Миодраг Ђукић, Васко Ивановић, Владимир Личина и Арсен Диклић.

Председници Удружења, од оснивања били су Ђорђе Лебовић (1976-1978, први председник), Миодраг Илић (1978-1980), Миодраг Ђурђевић (1980-1982), Миладин Шеварлић, Миодраг Ђукић, Велимир Лукић, Миливоје Мајсторовић, Драган Томић, Александар Ђаја, Миодраг Ђукић (два мандата), Миладин Шеварлић (два мандата).

Издавачка делатност[уреди]

  • Савремена српска драма, штампана едиција збирки домаћих драмских текстова од којих је више од половине извођено на позоришним сценама. У редовном је откупу Народне библиотеке, Универзитетске библиотеке, Матице српске, славистичких центара и излази од 1998, четири пута годишње, у континуитету.
  • Драма, штампани часопис за позоришну уметност, драму, културу, науку, излази тромесечно, од 2001. године. Осим текстова из области актуелних позоришних збивања, театрологије, историје позоришта, објављује и написе који се тичу наше актуелне културне, друштвене и политичке ситуације, као и ликовне прилоге, кратке приче и циклусе песама домаћих савремених песника.
  • Посебна издања, штампане књиге изабраних драма чланова Удружења, као и публикације из области театрологије, историје позоришта и сличних области.

Награде УДПС[уреди]

Удружење драмских писаца Србије додељује годишња признања:

Корак ка позоришту[уреди]

Програм „Корак ка позоришту“ доноси јавно читање драмског текста чланова Удружења, објављеног у едицији „Савремена српска драма“. Тридесетак извођења, већином у Установи културе „Вук Караџић“ и Позоришту „Модерна гаража“.

Годишњи помен Браниславу Нушићу[уреди]

На Богојављење, сваке године, на Новом гробљу у Београду, на дан смрти, 19. јануара, обраћа се председник УДПС-а, добитник награде Удружења за најбољи драмски текст на анонимном конкурсу "Бранислав Нушић", као и добитник награде за животно дело "Нушићевих дана" из Смедерева. Венце полажу Удружење драмских писаца Србије, "Нушићеви дани" Смедерево, "Коло српских сестара", чији је оснивач био Нушић, "Удружење Цинцара", чланови породице и грађани.

Спољашње везе[уреди]