Удружење драмских писаца Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије

Удружење драмских писаца Србије наследник је Удружења југословенских драмских аутора (УЈДА), чији је оснивач и први председник био Бранислав Нушић.

Удружење драмских писаца Србије (УДПС) основано je 14. марта 1976. године на оснивачкој скупштини у "Београдском драмском позоришту" пред око 70 књижевника и од тада непрекидно делује, а његови чланови су угледни српски драмски писци.

УДПС је друштвена, струковна организација драмских писаца са око 130 чланова, која учествује у разноврсним културним и друштвеним збивањима и као репрезентативно удружење стара се о професионалним интересима својих чланова.

Удружење је иницирало и успешно окончало подизање споменика Браниславу Нушићу на Тргу Републике у непосредној близини Народног позоришта, чији је управник Нушић једно време био. Споменик је откривен 22. јуна 1991. године.

УДПС посредно учествује у раду Националног савета за културу.

Управа[уреди]

Удружење драмских писаца Србије.png

На оснивачкој скупштини удружења за чланове првог Управног одбора изабрани су: Ђорђе Лебовић, Миодраг Ђурђевић, Александар Петровић, Миодраг Илић, Слободан Турлаков, Милан Ђоковић, Слободан Стојановић, Миодраг Ђукић, Васко Ивановић, Владимир Личина и Арсен Диклић.

Председници Удружења, од оснивања били су Ђорђе Лебовић (1976-1978, први председник), Миодраг Илић (1978-1980), Миодраг Ђурђевић (1980-1982), Миладин Шеварлић, Миодраг Ђукић, Велимир Лукић, Миливоје Мајсторовић, Драган Томић, Александар Ђаја, Миодраг Ђукић (два мандата), Миладин Шеварлић (два мандата).

Издавачка делатност[уреди]

  • Савремена српска драма, збирке издања домаћих драмских текстова од којих је више од половине извођено на позоришним сценама. У редовном је откупу Народне библиотеке, Универзитетске библиотеке, Матице српске, славистичких центара и излази од 1998, четири пута годишње, у континуитету.
  • Драма, часопис за позоришну уметност, драму, културу, науку, излази тромесечно, од 2001. године. Осим текстова из области актуелних позоришних збивања, театрологије, историје позоришта, објављује и написе који се тичу наше актуелне културне, друштвене и политичке ситуације, као и ликовне прилоге, кратке приче и циклусе песама домаћих савремених песника.
  • Посебна издања, издања изабраних драма чланова Удружења, као и публикације из области театрологије, историје позоришта и сличних области.

Награде УДПС[уреди]

Удружење драмских писаца Србије додељује награде:

  • Бранислав Нушић, за оригинални драмски текст
  • Миодраг Ђукић, за појединце и институције поводом афирмације драмског стваралаштва и доприноса у раду Удружења

Годишњи помен Браниславу Нушићу[уреди]

На Богојављење, сваке године, на Новом гробљу у Београду, на дан смрти, 19. јануара, обраћа се председник УДПС-а, добитник награде Удружења за најбољи драмски текст на анонимном конкурсу "Бранислав Нушић", као и добитник награде за животно дело "Нушићевих дана" из Смедерева. Венце полажу Удружење драмских писаца Србије, "Нушићеви дани" Смедерево, "Коло српских сестара", чији је оснивач био Нушић, "Удружење Цинцара", чланови породице и грађани.

Спољашње везе[уреди]