Ужичка лепиња

С Википедије, слободне енциклопедије

Комплет лепиња (ужичка лепиња или лепиња са све) је локални специјалитет Златиборског округа, односно специјалитет западне Србије.

Ужичка лепиња
Zlatiborska komplet lepinja.jpg
Друго имекомплет лепиња
Место пореклаЗлатибор, Ужице
Регије или државаСрбија
Део националне кухињесрпска
Главни састојципретоп, јаје, кајмак
  Медија: Ужичка лепиња

У изворној варијанти потребна је пећ на дрва, лепиња, претоп, јаје и кајмак. Лепиња се засече по хоризонтали са благим удубљењем према средини, тако да буде налик на посуду а горњи део налик на поклопац. Доњи део се премаже кајмаком. Јаје се умути са кајмаком директно на лепињи. Затим се све стави у загрејану пећницу и пече око 10 минута (зависно од тога да ли желите ровиту или хрскаву лепињу). Након печења, лепиња се извади из пећнице и прелије загрејаним претопом. Прелива се тако што се претоп сипа преко поклопаца који се држи изнад лепиње и тако слива на лепињу. Евентуално по жељи и укусу купца или кувара у лепињу се може додати и пршута. Овај специјалитет има велику калоријску вредност.

Лепиња, погача или сомун је основа и по могућству узима се она која није тако мекана и нема тесто као обичан хлеб, већ су „мехурићи“ доста већи. Битно је да се са припремом почне док је лепиња још свежа. Претоп („моца“, „моча“ или „софт“) је главни састојак, а добија се тако што се ухвати маст после печења јагњета и прасета па се онда помеша и остави да се охлади. Како се претоп хлади, у посуди се одваја маст нагоре, а надоле желатин који је тамномрке боје, веома слан и садржи одговарајући проценат воде. За добијање оригиналног претопа потребно је да се пече цело јагње или прасе у одговарајућој пећи, такозваној „фуруни“. Битно је да кајмак буде стар, по могућству златиборски или ужички, јер је важно да се током печења отопи.

Комплет лепиња се традиционално једе прстима и данас, обично прво „поклопац“, који се може кидати у парчиће и умакати у средину а након тога прећи на остатак, или по жељи. У данашње време уз комплет лепињу се узима и јогурт, због њене велике калоријске вредности. Постоје разне варијације, па се комплет лепиња прави и са много већим погачама или се прави као торта, „лепиња на спрат“ и сл.

Извори[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]