Ужичка лепиња

С Википедије, слободне енциклопедије

Комплет лепиња (Ужичка лепиња или лепиња са све) је локални специјалитет златиборског округа, односно специјалитет западне Србије.

У изворној варијанти потребна је пећ на дрва, лепиња, претоп, јаје и кајмак. Лепиња се засече по хоризонтали са благим удубљењем према средини, тако да буде налик на посуду а горњи део налик на поклопац. Доњи део се премаже кајмаком. Јаје се умути са кајмаком директно на лепињи. Затим се све стави у загрејану пећницу и пече око 10 минута (зависно од тога да ли желите ровиту или хрскаву лепињу). Након печења, лепиња се извади из пећнице и прелије загрејаним претопом. Прелива се тако што се претоп сипа преко поклопаца који се држи изнад лепиње и тако слива на лепињу. Овај специјалитет има велику калоријску вредност.

Лепиња, погача или сомун је основа и по могућству узима се она која није тако мекана и нема тесто као обичан хлеб, већ су „мехурићи“ доста већи. Битно је да се са припремом почне док је лепиња још свежа. Претоп („моца“, „моча“ или „софт“) је главни састојак, а добија се тако што се ухвати маст после печења јагњета и прасета па се онда помеша и остави да се охлади. Како се претоп хлади, у посуди се одваја маст нагоре, а надоле желатин који је тамномрке боје, веома слан и садржи одговарајући проценат воде. За добијање оригиналног претопа потребно је да се пече цело јагње или прасе у одговарајућој пећи, такозваној „фуруни“. Битно је да кајмак буде стар, по могућству златиборски или ужички, јер је важно да се током печења отопи.

Комплет лепиња се традиционално једе прстима и данас, обично прво „поклопац“, који се може кидати у парчиће и умакати у средину а након тога прећи на остатак, или по жељи. У данашње време уз комплет лепињу се узима и јогурт, због њене велике калоријске вредности. Постоје разне варијације, па се комплет лепиња прави и са много већим погачама или се прави као торта, „лепиња на спрат“ и сл.

Извори[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]