Ужи центар села Годовик

Ужи центар села Годовик
Опште информације
МестоГодовик
ОпштинаПожега
Држава Србија
Врста споменикаспоменик културе
Време настанка19. век
Тип културног добраНепокретно културно добро од изузетног значаја

Ужи центар села Годовик је саграђен у 19. веку.[1] С обзиром да представља значајну историјску грађевину, проглашен је непокретним културним добром од изузетног значаја Републике Србије.[2] Налази се у Годовику, под заштитом је Завода за заштиту споменика културе Краљево.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Недалеко од Пожеге, јужно према Ариљу, се налази ужи центар села Годовик са извором испод стене који се претвара у поток са неколико водопада и слапова на коме се налазе воденице.[1] Грађене су у другој половини и крајем 19. века, две су у потпуности од дрвета са по једним воденичним колом док је једна полубрвнара-получатмара.[1] Овој архитектонској групи припада и кућа Василија Поповића из годовичке свештеничке породице саграђена око 1875. године као и чесма на локалитету „Пијаца” зидана каменом са две луле подигнута као задужбина двадесетих година овог века.[1] Из 20. века је и црква светог Илије на чијој се западној фасади налазе спомен плоче са уклесаним именима ратника палим у ослободилачким ратовима 1912—1918.[1] Саграђена је у барокном стилу са карактеристичним звоником 1855. Најзначајнија у оквиру целине је црква светог Ђорђа са појединим детаљима и вези са традиционалним градитељством.[1] На основу антимиса који је цркви даровао патријарх Арсеније Чарнојевић њен настанак је датован најкасније у другу половину 17. века.[1] Иконостас су сликали припадници сликарске породице Лазовић почетком 19. века.[1] Радови на реконструкцији цркве светог Ђорђа су обављени 1976—82.[1] У централни регистар је уписан 29. октобра 1990. под бројем ПКИЦ 19, а у регистар Завода за заштиту споменика културе Краљево 1. фебруара 1990. под бројем ПКИЦ 3.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д ђ е ж з и ј „Ужи центар села Годовик”. nasledje.gov.rs. Приступљено 2022-09-14. 
  2. ^ „Uži centar sela Godovik, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo | Pretraživač kulturnog nasleđa”. kultura.rs (на језику: енглески). Приступљено 2022-09-14. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Б. Крстановић, Годовик, Споменичка целина, Споменичко наслеђе Србије, непокретна културна добра од изузетног и великог значаја, Београд, 1998, 66.
  • Б. Крстановић, Годовик, Споменичка целина, Споменичко наслеђе Србије, непокретна културна добра од изузетног и великог значаја, Београд, 2007, 68.
  • М. Алексић Чеврљаковић, К. Грујовић Брковић, Ужи центра села Годовик, Поглед кроз наслеђе 1965-2015, Краљево 2016, 154.