Узраст сексуалне сагласности

С Википедије, слободне енциклопедије

Израз старосна доб за сексуални пристанак се обично не појављује у тексту закона, али означава минималну старост након које се особа сматра правно способном да ступи у добровољни сексуални однос. Старост сексуалне сагласности не треба мешати са одраслом добом.

Старост за сексуални пристанак варира од земље до земље. Старост за сексуални пристанак такође може зависити од врсте сексуалног чина, пола учесника у сексуалном чину или других критеријума, као што је положај моћи. Неки закони праве разлику између сексуалних односа између вршњака и сексуалних односа између особа различитог узраста (на пример, малолетних и одраслих).

Друштвени став[уреди | уреди извор]

Друштвени став (и као последица тога, законска одредба) о одговарајућем узрасту сексуалне сагласности се временом мења и креће навише у модерним временима. На пример, за земље западне цивилизације, узраст између 10-12 година био је прихватљив у 19. веку, али се током 20. века померио на узраст између 13-18 година.

Закон[уреди | уреди извор]

Сексуални однос са особом млађом од сексуалне сагласности се генерално сматра кривичним делом, за које се у различитим земљама изричу казне у распону од принудног рада до смртне казне. Постоје различити појмови који дефинишу ово кривично дело, као што су: сексуално злостављање деце, силовање по закону , кварење малолетника и сл. Пракса спровођења закона који регулишу старост за сексуалну сагласност зависи од друштвене свести. Често се ове одредбе неће примењивати по слову закона ако нема велике разлике у годинама или старија особа није на позицији моћи (нпр. учитељ, свештеник, лекар). Илустровано примером, то би значило да у правном систему где је старост за сексуални пристанак 16 година, 17-годишња особа која има секс са 15-годишњаком обично неће бити кривично гоњена, иако она или она је починио кривично дело.

Одбране и изузеци[уреди | уреди извор]

Старост за сексуалну сагласност је законска граница испод које малолетно лице не може дати правно релевантан сексуални пристанак, односно лице млађе од прописаног узраста за сексуалну сагласност не може дати правно ваљан пристанак на полни однос. Могући изузеци су следећи:

  • Разумно уверење да је жртва старија од узраста за сексуални пристанак – на неким судовима (на пример у Енглеској и Велсу [1] ) уверење да је малолетник старији од њега или она може се користити као одбрана на суђењу. Међутим, када је таква могућност дата, то се односи само на случајеве када је лице заиста близу узраста за сексуални пристанак или, на пример, у случајевима када је малолетник користио лажну идентификацију.
  • Брак – у оним земљама у којима је старосна доб за ступање у брак испод узраста за сексуалну сагласност.
  • Слична старосна доб – док у већини закона постоји само одредба која одређује одређени узраст испод кога је сексуални однос илегалан, у неким земљама, попут Канаде, постоји одредба о изузецима у случају сличне старости. У Канади је старост за сексуални пристанак 16 година, али постоје два изузетка: 14- и 15-годишњаци могу имати секс са особама до пет година старијим од њих, док 12- и 13-годишњаци могу имати секс код особа старијих до две године.од њих.

Несклад и недоследност[уреди | уреди извор]

Старост за сексуални пристанак није увек иста за све, чак ни у истим правним системима. Уобичајени примери су:

  • Неподударност у вези са сексуалном оријентацијом – неке земље, као што су Бахами, Бермуда, Чиле, Гибралтар, Грчка, Парагвај и Суринам, имају вишу границу за хомосексуалне односе . Ове разлике се генерално сматрају дискриминаторним и елиминишу се.
  • Родна разлика – У неким земљама, као што је Индонезија, постоје различите старосне границе за пол особе у хетеросексуалним везама. У овим државама, старосна доб за сексуални пристанак је обично нижа за жене. У Индонезији, на пример, старост за сексуални пристанак је 16 година за жене и 19 за мушкарце.
  • Положај моћи – у неким законима, као што су Енглеска и Велс, старосна граница за сексуалну сагласност је виша у случајевима сексуалних односа где је старија особа у позицији моћи, на пример: између наставника и ученика.

Почетак пубертета као доба сексуалне сагласности[уреди | уреди извор]

У неким земљама не постоји фиксна старосна граница за сексуални пристанак. Такве земље дефинишу да је секс дозвољен са особама које су полно зреле (види пубертет ). Код жена, то значи да менарха означава доба сексуалне сагласности.

Екстериторијално важење[уреди | уреди извор]

Све је чешћи случај да се закон о узрасту за сексуалну сагласност не односи само на полне односе који се остварују на територији државе у којој се закон примењује, већ се примењује и на држављане те државе када бораве у иностранству. Ова законска дефиниција има за циљ да смањи „туризам секса са децом“.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Sexual Offences Act 2003 (Vidi Sections 9 - 12)” (PDF). Government of the United Kingdom, (Office of Public Sector Information).