Улица Чингријина (Београд)

С Википедије, слободне енциклопедије
Улица Чингријина
Општина Звездара
Почетак КБЦ "Звездара"
Крај Улица Милана Ракића
Дужина 1000 m
Ширина 15 m
Названа 1940.

Улица Чингријина налази се на територији општине Звездара у Београду и протеже се од раскрснице улица Батутове и Димитрија Туцовића код КБЦ "Звездара" узбрдо, према ОШ "Марија Бурсаћ" и излази на Улицу Милана Ракића.

Име улице[уреди | уреди извор]

Улица је добила назив по Пери Чингрији (1837-1921), политичару рођеном у Дубровнику, који је у Падови стекао докторат из правних наука. По завршеном школовању почео је да се бави политиком, где је нарочито био посвећен борби против италијанског утицаја у Дубровнику и Далмацији. Био је посланик у Далматинском сабору и вођа Народне странке. Заједно са Странком права основао је Хрватску странку чији је циљ био уједињење Хрвата, али и утирање пута за сарадњу са Србима.[1] Био је председник Народног већа у Дубровнику и председник Југословенске матице.

Улицом Чингријином[уреди | уреди извор]

Улица је прометна и представља најбржу везу горњих делова Звездаре и Звездарске шуме са Улицом Димитрија Туцовића. У њој се налази почетна станица тролејбуског саобраћаја (тролејбуси бр. 40 и 28), у чијој непосредној близини су студентски домови "Слободан Пенезић" и "Рифат Бурџевић".

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Стојановић, Никола Л.; et al. (2004). Улице и тргови Београда. 2 : Н-Ш. Београд: Библиотека града Београда. стр. 820. ISBN 86-7191-066-0.