Улични тренинг

С Википедије, слободне енциклопедије
Улични тренинг у Шпанији (група Spartans Tarraco)
Улични тренинг у Србији (група Bar Strong)

Улични тренинг или стрит вoркаут (енгл. Street workout) врста је тренинга, спортске дисциплине и вештине која је својеврсна комбинација гимнастике и акробатике. Ова активност окупља све већи број чланова и на Балкану, па су тако спортисти који се баве 'уличним вежбањем' основали и Српски Street Workout савез с циљем повезивања и размене искустава с колегама који се такође овим баве. У Србији тренутно постоји око 8 Street Workout клубова с преко 50.000 чланова. Међу великим предностима ове активности је то што је бесплатно те чињеница да се тренинзи одвијају у природи на отвореном.[1]

Цела прича о Уличном тренингу кренула је из Америке где се сличан програм називао још и Ghetto Workout, Gymbarr, Calisthenics, екстремни bodyweight и сл. док се у Србији први пут појавио раних 2010-их, те од тада сваки дан узима све већег маха како међу младима тако и међу старијим вежбачима.[2] У Србији 2011 године основана је Street workout група Бар Стронг (BarStrong) у Новом Саду, као и Барсербз тим (Barserbz team). Бар Стронг група је 2017. освојила такмичење у Ја имам таленат!.[3]

Главни значај ове методе вежбања је што нема граница, из сваке вежбе може прећи у још тежу вежбу, а кад се свему дода и импровизација, разноликости вежби нема краја. А осим тога бесплатан је, веома делотворан и атрактиван.

Вежбе можете изводити било кад и било где, а углавном су то локални паркови, дечја игралишта или обична дворишта.[4][5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Isometric exercises - Street Workouts”. Street Workouts (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 04. 03. 2016. г. Приступљено 15. 1. 2016. 
  2. ^ „CALISTHENICS - Street Workout Academy”. Street Workout Academy. Приступљено 15. 1. 2016. 
  3. ^ BarStrong street workout: Upoznajte najjaču uličnu ekipu u gradu (VIDEO) Архивирано на сајту Wayback Machine (19. мај 2018) Приступљено 18. 5. 2018.
  4. ^ „On Street Workout”. PCC Blog (на језику: енглески). Приступљено 15. 1. 2016. 
  5. ^ „Which is better – street workout or gym?”. Madbarz. Приступљено 15. 1. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]