Пређи на садржај

Ултра (ТВ канал)

С Википедије, слободне енциклопедије
Ултра
Типкабловски телевизијски канал
ЗемљаСрбија
Доступностканал угашен
ВласникUnited Group (75%)
Luxor Co. (25%)
Датум покретања28. јануар 2008.; пре 16 година (2008-01-28)
Датум гашења1. август 2019.; пре 4 године (2019-08-01)
Формат слике576i (SDTV)
Мрежне
афилијације
Мини Ултра
Веб-сајтultratv.rs

Ултра је био српски претплатнички телевизијски канал који је почео са емитовањем 28. јануара 2008. године у 8 часова. Власници канала били су United Media са 75% и Luxor Co. са 25% удела, који је направио овај канал.

Такође се емитовао у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Северној Македонији. Емитовао је разнолики садржај за децу и тинејџере. Емитовани су цртане серије, документарци и сапунице.

United Media је 1. августа 2019. године угасила канале Ултра и Мини Ултра.

Како су Ратомир Кутлешић (преко свог предузећа Luxor Co.) и United Media делили власништво над каналима Ултра и Мини Ултра, у марту 2013. године је Luxor Co. продао предузећу United Media четвртину удела, тиме United Media поставши већински власник канала са 75% удела. Током 2015. године, студио Loudworks (чији је власник Luxor System, ког чини и предузеће Luxor Co.) је у потпуности престао са синхронизацијом садржаја са канала, заменивши га студио Blue House (чији је власник United Group, ког чини и предузеће United Media).

У јулу 2016. године, Кутлешић подноси кривичну пријаву против предузећа United Media, као и против пет директора српског кабловског оператера SBB (чији је власник United Group), предвођених Драганом Шолаком. Пет директора SBB сумњиче се да су прибавили противправну имовинску власт јер су власницима канала Ултра и Мини Ултра уплаћивали мању накнаду за емитовање програма. За само три године, по прорачуну судског вештака ког је ангажовао Кутлешић, SBB се сумњичи да је оштетио канал за 234,18 милиона динара, тачније за око два милиона евра. Реч је о накнади коју кабловски оператери имају обавезу да уплаћују телевизијама чији програм емитују, а која се обрачунава у односу на број корисника. Кутлешић сумња да је број SBB претплатника био за неколико стотина хиљада већи него што је приказивано у месечним предрачунима који су му слати. Такође, у овој кривичној пријави против руководства SBB, наведено је да је лажним приказивањем мањег броја корисника ове кабловске мреже Кутлешић доведен у заблуду у погледу вредности свог удела. Предузеће SBB, према тврдњама подносиоца пријаве, купила је четвртину канала Ултра по цени три пута нижој од реалне тржишне. SBB је 25% удела у каналу Ултра купио за два милиона динара, а вештак је прорачунао да је реч о послу вредном 7,6 милиона евра.

Адвокат Бранко Павловић, правни заступник Ратомира Кутлешића, изјавио је за лист Политика да је реч о кривичном делу преваре, за шта се, осим Шолака, сумњиче Драгица Пилиповић, Владислав Ратајац, Сузана Тодоровић и Драгана Јовановић Џарил.[1] Његове сумње постале су основане када је добио документ, тачније захтев за кредит, који је неколико компанија које су у власништву KKR фонда упутило UniCredit банци. Ту је наведено да је 2012. године SBB имао више од 800.000 претплатника. У децембру те године SBB је исплаћивао каналу Ултра накнаду наводећи да услуге овог оператера користи 457.700 људи. Такође наводи да је предузеће SBB након подношења кривичне пријаве вршила разне врсте притисака на његовог клијента. Не само да су канали Ултра и Мини Ултра избачени из понуде SBB, већ је на скупштини друштва ове телевизије, у јуну 2017. године, изгласана одлука да се добит предузећа од 300 милиона динара не распореди сувласницима, већ да остане на рачуну телевизије. Тако да Кутлешић, који је тада имао у власништву четвртину ове телевизије, није добио ни динара од њених прихода. Адвокат Павловић поднео је кривичну пријаву и против Александре Ћирић, која је тада водила канал Ултра, због сумње да је закључила уговор штетан по ово предузеће, уговарајући са SBB знатно нижу цену за емитовање програма ове телевизије. Павловић додаје да је Ћирићева ретроактивно умањивала фактуре током 2014. године, када је именована на место директора канала, како би умањила дуг предузећа SBB према овој телевизији.

Дана 1. августа 2019. године, канали Ултра и Мини Ултра су угашени, без било каквог претходног саопштења.

Списак цртаних и играних серија емитованих на каналу Ултра:

Дечји програм

[уреди | уреди извор]

Програм за одрасле

[уреди | уреди извор]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Tužilaštvo istražuje balkanskog kralja kabla”. sbb.rs (на језику: српски). 12. 1. 2018. Приступљено 17. 5. 2020. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]