Уметност староседелаца Аустралије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Aboriginal hollow log tomb.jpg

Уметност староседелаца Аустралије (термин абориџинска уметност аустралијски домороци сматрају увредљивим) састоји се од слика и резбарија на стенама, резбарија на украсима за тело и култним предметима као што су чуринга (енгл. churinga) и чегртаљке, и слика на кори дрвета.

Присутни су и апстрактни (нпр. спирални облици) и натуралистички стилови. Приказују се људске и животињске фигуре. Од приказа животињских фигура најзаступљенији су прикази риба, корњача и кенгура. Приказане животиње могу бити повезане са ловом или са тотемским веровањима.

Меланезијски утицај преко Нове Гвинеје може објаснити мотиве чучећих фигура, богат колорит и остале аспекте слика са подручја Северне Арнхемове Земље и северозападне Аустралије.

Огромне вондџина (енгл. wondjina) слике лобања предака приказују главе без уста окружене тамним ореолом. Животиње су приказане реалистички, а такође и у „рендгенском“ стилу, јер су костур и органи од интереса за ловца схематски предочени унутар телесних обриса.

Присутна је богата усмена митска традиција која повезује доба предака, "Сањање", са садашњошћу, у непрекинутом континууму.

Види још[уреди]