Умеће ратовања

Из Википедије, слободне енциклопедије
Почетак књиге исписане на летвицама од бамбуса
Zhongwen.svg Овај чланак садржи кинески текст.
Без правилне подршке за рендерирање, можете видети упитнике, квадрате и друге симболе уместо кинеских знакова.

Умеће ратовања је кинески војни трактат кога је у 6. веку п. н. е. написао Сун Цу. Састоји од 13 поглавља (Стратегијске процене, Вођење битке, Планирање опсаде, Формација, Сила, Празнина и Пуноћа, Оружана борба, Прилагођавање, Маневрисање војском, Терен, Девет земљишта, Напад ватром и Шпијуни), свако од којих је посвећено једном аспекту ратовања. Дуго је времена хваљено као најбоље дело војне стратегије и тактике свог времена.

„Умеће ратовања“ се такође сматра једном од најстаријих војних књига на свету. Такође се сматра једним од најутицајнијих књига на војну теорију и пословне стратегије, како на Истоку тако и на Западу. Сун Цу је био први мислилац који је схватио значење положаја у стратегији и да на положај утичу, како објективне околности физичке околине, тако и субјективно мишљење супарника у тој околини. Он је научавао да стратегија није планирање у смислу прављења листе поступака, него да захтева брзе и одговарајуће одговоре на промене околности. Планирање делује у контролисаној околини, али у компетитивној околини планови се сударају стварајући непредвиђене ситуације.

Књигу је на Западу први пут објављена године 1782. у преводу француског језуита Жана Жозефа Марија Амиоа, на чему неки темеље теорије да је утицала на Наполеона,[1] али и на планирање операције Пустињска олуја.[2][3]. Вође као што су су Мао Цедунг, генерал Во Нгујен Ђап и генерал Даглас Макартур су тврдили да су пронашли надахнуће у том делу.

Књига „Умеће ратовања“ се такође примењивала на пословне и менаџерске стратегије.[4][5]

Извори[уреди]

  1. Samuel B. Griffith. [1], Приступљено 27. 4. 2013.
  2. Paul K. Van Riper. [2], Приступљено 27. 4. 2013.
  3. Grant T. Hammond. [3], Приступљено 27. 4. 2013.
  4. 'Art of War for Business Management Strategic Planning', Приступљено 27. 4. 2013.
  5. Floyd, Raymond E. 000100010000[4], Приступљено 27. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]