Универзитет Мегатренд

С Википедије, слободне енциклопедије
Мегатренд универзитет
Megatrend univerzitet na Novom Beogradu.JPG
Мегатренд универзитет
Типприватни
Оснивање1989.
РекторПроф. др Мића Јовановић
Број запослених700
Наставно особље500
Број факултета12
ЛокацијаБеоград,  Србија
Веб-сајтwww.megatrend.edu.rs

Универзитет Мегатренд (енгл. Megatrend University) је систем академских институција посвећен преношењу образовања кроз примену најсавременијих наставних техника прихваћених у свету.

На факултетима Мегатренд универзитета организоване су струковне и академске, као и специјалистичке, мастер и докторске студије из више академских и научних дисциплина (бизнис, међународна економија, менаџмент, уметност и дизајн, култура и медији, биофарминг, право, јавна управа и безбедност, компјутерске науке).

Након 30 година рада у области високог образовања, универзитет броји десетине хиљада активних и свршених студената, на свим нивоима академских и научних звања.

Своје програме Мегатренд универзитет прилагођава новим токовима и развија наставу кроз коју се студенти оптимално припремају за будуће пословне и животне подухвате.

Настанак и развој[уреди | уреди извор]

Мегатренд MEGATREND International Expert Consortium Limited из Лондона је консултантско-образовна кућа, основана 1980. године, из које се развила образовна групација Мегатренд у Југославији.

Прва институција у овом систему је била Пословна школа Мегатренд у Београду, основана 1989. године. Ова школа је касније била оснивач свих других институција које данас чине Мегатренд универзитет примењених наука. Касније оснивани факултети и школе били су окренути пре свега применјеној економији и менаџменту, а потом су освајана и друга научна поља и уметничке области.

Јесени 1999. Мегатренд универзитет је постао пуноправни члан глобалне универзитетске мреже NEWS (North-East-West-South), чији су чланови универзитети из целог света. Такође, све институције Мегатренд универзитета су чланице EAMSA (Evro-Asia Management Studies Association), светске асоцијације за студије менаџмента.

Јануара 2003. Мегатренд је примљен у Заједницу универзитета Србије. Саставни део ове установе чини Мегатренд виртуелни универзитет (MTVU), Универзитетска телевизија – ТВ Метрополис, библиотека и развијена издавачка делатност Мегатренда.

Од октобра 2006. године предавања и вежбе из информатичких предмета на факултетима универзитета усаглашене су са програмом за стицање ЕЦДЛ (енгл. European Computer Driving Licence) сертификата који представља стандардизовану обуку и тестирање знања рада на рачунару.

Дана 27. децембра 2007. године поводом 18. рођендана универзитета отворена је нова зграда, која ће, према речима ректора, омогућити савремене техничко-технолошке образовне услове студирања какви постоје на угледним универзитетима у свету. Ново здање отворили су ректор универзитета Мића Јовановић и амерички аутор, говорник и футуролог Џон Незбит. Зграда носи назив "Џон Незбит Мегатренд еду-центар“. Студенти на Мегатренд универзитету имају прилику да уче од светски признатих предавача, користећи савремену литературу. Они на нашем универзитету стичу знања потребна за започињање успешне каријере у областима бизниса, економије, менаџмента, права, културе и медија, уметности и дизајна, компјутерских наука, биофарминга. Многи од оних који су прошли кроз наш образовни систем данас су признати стручњаци у наведеним областима, и сами представљају најбољу гаранцију квалитета Мегатренд универзитета. Показало се да знања стечена на Мегатренд универзитету представљају трајан и чврст темељ за неопходно перманентно образовање експерата данашњице, а квалитет образовања дипломцима овог универзитета обезбеђује одличну проходност при наставку студија на престижним светским институцијама, од Америке до Јапана и од Скандинавије до Јужноафричке републике.

Мегатренд универзитет је добитник многих високих домаћих и међународних признања, међу којима је и награда додељена од стране Америчког удружења за квалитет (Америцан Qуалитy Ассоциатион – АQА), као и Европска награда за квалитет (Еуропеан Qуалитy Аwард) – обе уручене 2008. године. Такође, Мегатренд универзитет је награђен и престижном Вуковом наградом за трајни допринос науци, образовању и култури Србије, у марту 2010. године.

Међународни научни комитет ЕДУНИВЕРСАЛ, у оквиру званичног система селекције, прогласио је Високу пословну школу у Зајечару за једну од 500 најбољих пословних школа у свету, новембра 2009. године. ЕДУНИВЕРСАЛ је, иначе, организација, која даје глобалне акредитације високошколским институцијама у свету.

Мегатренд универзитет је развио плодну научну и пословну сарадњу са више угледних академских институција широм света, чиме се унапређује општи образовни потенцијал и остварују могућности студирања на одабраним иностраним факултетима у оквиру перспективних програма. Уговори о сарадњи потписани су са академским институцијама Италије, Словеније, Мексика, Румуније, Мађарске, Шпаније, Бугарске, Црне Горе, Француске, Чилеа, Аргентине, Кине, Русије и Венецуеле. Резултат успешне међународне сарадње огледа се и у броју и квалитету страних гостујућих професора који учествују у реализацији наставе на универзитету.

Организација[уреди | уреди извор]

Мегатренд универзитет је састављен од 11 институција у 6 градова (Београд, Зајечар, Ваљево, Пожаревац, Бачка Топола и Вршацна 8 кампуса:

Такође, у саставу Мегатренда су и Мегатренд виртуелни универзитет, институт за нове технологије и Тв Метрополис.

Џон Незбит Мегатренд еду-центар[уреди | уреди извор]

Џон Незбит Мегатренд еду-центар је зграда Мегатренд универзитета, која се налази у улици Гоце Делчева бр. 8 на Новом Београду. Здање је свечано отворено 27. децембра 2007. године у подне, уз говоре проф. др Миће Јовановића и Џона Незбита.

Цео универзитет је 15. априла 2015. променио име у Џон Незбит.[1]

Руководство[уреди | уреди извор]

 • Проф. др Мића Јовановић, ректор Универзитета
 • Проф. др Драган Никодијевић, проректор за научноистраживачки рад
 • Проф. др Миливоје Павловић, проректор односе с јавношћу
 • Проф. др Слободан Пајовић, проректор за међународну сарадњу
 • Проф. др Драган Ђурђевић, проректор за наставу

Почасни доктори наука[уреди | уреди извор]

Универзитет Мегатренд је доделио и десет титула почасних доктора наука. Добитници овог звања су Сун Џо Парк, британски научник, Божин Јовановић, привредник, Џон Незбит, футуролог и један од оснивача Универзитета, и Милутин Мркоњић, министар за инфраструктуру у Влади Србије, Милош Шобајић, један од наших најистакнутијих сликара, Кичиро Хасегава, предузетник, Пјер Карден, француски модни креатор, Ролан Дима, припадник француске политичке, културне и дипломатске елите, Вудроу Кларк, део тима који је 2009. године добио Нобелову награду за мир.[2]

Контроверзе[уреди | уреди извор]

Дипломе[уреди | уреди извор]

Детаљније: Афера Докторати

Група српских научника из Велике Британије је оспорила оригиналност доктората који је на овом универзитету стекао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.[3] Након тога, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је утврдило да је тврдња ректора овог универзитета Мића Јовановића да поседује докторат са Лондонске школе економије стечен 1983. године неистинита, услед чега је он поднео оставку 2014. године.[4] Јовановић се вратио на чело ове институције 2017. године.[5]

Споран је и процес нострификације дипломе основних студија Стефановића, који је студирао на Megatrend International Expert Consortium Limited предузећу регистрованом у Лондону (студије су се одвијале у Сава центру), а Факултет за пословне студије Мегатренда му је нострификовао диплому, иако је није издала академска институција.[6]

Продаја[уреди | уреди извор]

Мића Јовановић је 27. новембра 2019. продао целокупни власнички удео у универзитету наводном конзорцијуму немачких фондова који представља Дејан Ђорђевић за 56,1 милион евра, наводећи као разлог петогодишњу негативну кампању у медијима против универзитета чији је врхунац документарни филм Н1 телевизије „Мега дипломац” о студијама министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и о неправилностима у пословању Мегатренда.[7] Међутим, Н1 је објавио да руководство фонда који је купац Мегатренда не постоји и да су фотографије његових чланова на сајту фотографије модела, а да је фирма у Србији регистрована као друштво са ограниченом одговорношћу за канцеларијске услуге, увоз и извоз машина за копирање и трговину аутомобилима.[8]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Крај Мегатренда, сад је Џон Незбит (Б92, 16. април 2015)
 2. ^ Мркоњићу додељен почасни докторат. „Данас“ 29. децембар 2009., Приступљено 29. 12. 2009.
 3. ^ Грушић, Угљеша; Радељић, Бранислав; Томић, Слободан (01. 06. 2014). „Како до доктората? Лако! Случај министра Стефановића”. Пешчаник. Приступљено 12. 05. 2019. 
 4. ^ „Мића Јовановић дао отказ на Мегатренду”. РТС. 18. 06. 2014. Приступљено 25. 05. 2019. 
 5. ^ „"Мегатренд" вратио име”. Вечерње новости. 18. 10. 2017. Приступљено 16. 05. 2019. 
 6. ^ Сантовац, Адам (26. 11. 2019). „Стефановић студирао "на факултету без професора", Мегатренд му признао диплому”. Н1. Приступљено 29. 11. 2019. 
 7. ^ Бета; ФоНет (28. 11. 2019). „Мића Јовановић продао Мегатренд и сели се у Француску”. Данас. Приступљено 29. 11. 2019. 
 8. ^ Совиљ, Миодраг (29. 11. 2019). „Људи који су купили Мегатренд — не постоје, реч је о моделима са интернета”. Н1. Приступљено 29. 11. 2019. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]