Универзитет у Бањој Луци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Универзитет у Бањој Луци
Тип државни
Оснивање 7. новембар 1975.
Ректор Проф. др Милан Матаруга
Број студената око 18 000
Број факултета 17
Локација Бања Лука,  Република Српска
Веб-сајт www.unibl.org
Правни факултет
Природно-математички факултет
Технолошки факултет

Универзитет у Бањој Луци (УНИБЛ) водећа је високошколска образовна институција у Републици Српској и други по величини универзитет у Босни и Херцеговини.

Основан је 7. новембра 1975. године и данас у свом саставу има 17 факултета са 58 студијских програма I циклуса студија, 66 програма II циклуса и десет студијских програма III циклуса студија.

На Универзитету студира око 18.000 студената, што је близу 40% укупног броја студената у Српској. До сада је дипломе основних студија стекло 31.500 студената, 350 студената мастер студија, 1.150 магистара и 645 доктора наука.

Наставу изводи 811 наставника и сарадника у пуном радном односу. Поред њих, ангажовано је 170 наставника у допунском радном односу, 168 гостујућих професора из иностранства и 121 стручни сарадник за потребе реализације клиничке праксе. Административно-техничку подршку пружа 559 службеника.

Од 2007. године, УНИБЛ је интегрисан, са факултетима као организационим јединицама. Универзитетом управљају Управни одбор, Сенат и ректор коме у раду помажу четири проректора.

Универзитет активно учествује у бројним националним и међународним пројектима, те образовним програмима размјене студената и особља, a са универзитетима, институтима и другим партнерима широм свијета до сада је закључено преко 200 споразума о сарадњи.

Већ дуже вријеме УНИБЛ припадa Европској асоцијацији универзитета, чланица је Европског истраживачког простора и прва научноистраживачка институција у Босни и Херцеговини којој је Европска комисија додијелила Лого изврсности у истраживању.

Већина факултета смјештена је у два кампуса, уз ријеку Врбас, недалеко од центра града. У кампусима се налазе студентски домови са ресторанима, спортским теренима, студентским клубовима и Универзитетским рачунарским центром.

Факултети[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]