Универзитет у Крагујевцу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Универзитет у Крагујевцу
University Svetozar Markovic.jpg
Тип државни
Оснивање 21. маја 1976.
Академске
афилијације

EUA, Erasmus, TEMPUS
Ректор Проф. др Ненад Филиповић
Број запослених 1.190
Наставно особље 811
Број студената 14.158
Број факултета 12
Локација Крагујевац,  Србија
Веб-сајт www.kg.ac.rs
Coat of Arms of Kragujevac University.png

Универзитет у Крагујевцу основан је 21. маја 1976. године у Крагујевцу. Његови корени сежу до прве половине 19. века, када је 1838. године у овом граду основан „ЛИЦЕЈ“, као прва највиша образовна институција у Србији. У својим оквирима има 12 факултета у 6 градова којима је Крагујевац макрорегинални центар.

Историјат[уреди]

Први факултети у Крагујевцу се оснивају раних шездесетих година и то Машински и Економски факултет као одељења Београдског Универзитета, а почетком седамдесетих и Правни и Природно-математички факултет. На бази ових Факултета и Педагошко-техничког факултета из Чачка и Института за стрна жита у Крагујевцу и Института за воћарство у Чачку оснива се 21. маја 1976. Универзитет у Крагујевцу. Дакле, на повратак свог Лицеја Крагујевац је чекао пуних 138 година.

Универзитет данас[уреди]

Данас Универзитет у свом саставу има 12 факултета који су смештени у 6 градова Централне Србије. У саставу Универзитета у Крагујевцу су:

Агрономски факултет у Чачку, Економски факултет у Крагујевцу, Факултет инжењерских наука у Крагујевцу, Факултет за машинство и грађевинарство у Краљеву, Факултет медицинских наука у Крагујевцу, Правни факултет у Крагујевцу, Природно-математички факултет у Крагујевцу, Факултет техничких наука у Чачку, Факултет педагошких наука у Јагодини, Учитељски факултет у Ужицу, Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу и Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи.

Данас се на факултетима Универзитета у Крагујевцу реализује преко 60 програма основних студија и нуди студентима могућност за стицање високих научних и стручних звања из широког спектра наука.

Универзитет је аутономна образовна и научна установа чији је оснивач Република Србија. Универзитет у Крагујевцу је саставни, интегрални део целовитог система високог школства Републике Србије и та интегративност се огледа, у првом реду, у спровођењу јединствене образовне политике. Поред повезаности са образовном политиком коју спроводи Република Србија, програм развоја Универзитета се темељи на развојним потребама региона у којем је лоциран, на принципима друштвене условљености, идејне заснованости, као и на начелима рационалности и економичности. На факултетима Универзитета студира око 12.000 студената. На Универзитету је укупно запослено око 1.000 наставног и ваннаставног особља. Преко 14.000 високообразованих стручњака дипломирало је на факултетима Универзитета, одбрањено је око 400 магистарских теза и око 200 докторских дисертација. На Универзитету се континуирано развијају нови програми, прати се ефикасност студирања, анализира квалитет наставног процеса, врши се иновирање наставних планова, подстицање научног подмлатка и унапређивање научноистраживачког рада.

Факултети[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]