Универзитет у Марибору

С Википедије, слободне енциклопедије
Универзитет у Марибору
Univerza v Mariboru
Логотип Универзитета у Марибору
Типдржавни
Оснивање1975.
КанцеларИгор Тичар
Академско особље12
Број студената16.680 (2014/15)
Преддипломци12.198
Постдипломци4.482
ЛокацијаМарибор,  Словенија
Боје  
Веб-сајтwww.um.si
Универзитет у Марибору

Универзитет у Марибору (словен. Univerza v Mariboru) је други универзитет у Словенији по величини и старости. Први и највећи је Универзитет у Љубљани. Седиште се налази у згради бивше Градске штедионице на Сломшковом тргу у Марибору.

Први ректор Универзитета у Марибору је био проф. др Владимир Брачич такође знан по партизанском имену Мирко. Тренутно је ректор проф. др. Данијел Ребољ.

Историја[уреди | уреди извор]

Основна је 1975. године, њени зачеци досежу чак до 1859. године, када је била на иницијативу тедашњег лаватинског бискупа и првог мариборског бискупа Антона Мартина Сломшка основана Висока теолошка школа. Друге више школе, које су постале основа за каснији универзитет је основано крајем 50-их и у почетку 60-их година века: године 1959. Виша комерцијална школа и Виша техничка школа, 1960. Виша агрономска школа, Виша правна школа и Виша стоматолошка школа, 1961. Педагошка академија. За универзитет је проглашена 19. септембра 1975.

Зграда ректора на Сломшковом тргу је између 1995. in 2000. године реновирана. Уједено је било и саграђено ново унутрашње двориште. Испред зграде су тада постављени кипови који су данас знани као алеја великана. Алеју великана чине кипови Франца Миклошича, Матије Мурка, Хермана Поточника и Павла Турнера.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]