Упорност сећања

С Википедије, слободне енциклопедије

Упорност сећања
La persistencia de la memoria
Сатови
УметникСалвадор Дали
Година1931.
ПравацНадреализам
ТехникаУље на платну
Димензије24 × 33 cm
МестоМузеј модерне уметности, Њујорк

Упорност сећања (шп. La persistencia de la memoria) је дело надреалистичког уметника Салвадора Далија. Насликана је 1931. године, техником уље на платну. То је једна од његових најпознатијих слика. Први пут је приказана у Јулијен Леви галерији 1932. године, а од 1934. до данас се налази у Музеју модерне уметности, у Њујорку.

Врло је препознатљива и често се користи у популарној масовној култури. Ти Далијеви разливени часовници постали су омиљен симбол надреалистичке фантазије.[1] У стварности слика пре изгледа као сновиђење, него као нешто што се може видети на јави, односно у стварности.

Опис[уреди | уреди извор]

Упорност сећања је прва слика у низу Далијевих слика која је имала топљеnе џепне сатове, називане „мекани сатови“. Неки људи су мислили да су „мекани сатови“ инспирисани Ајнштајновом теоријом релативитета. Па ипак, Дали је рекао да сатови нису инспирисани теоријом релативитета већ Камамбер сиром који се топи на Сунцу.

У средини слике се налази човек. Дали је пар пута препоменуо да је то, заправо, његов аутопортрет док сања, али из обриса је тешко закључити физиономију човека о коме је конкретно реч. Сатови у околини представљају пролазност времена које сањач осећа, или, пак, постојаност времена док та особа спава.

Салвадор Дали, Париз.
Салвадор Дали, Париз.

Наранџасти сат у доњем левом углу је прекривен мравима. Дали често користи мраве у својим сликама као симбол смрти.

Стене на десној страни слике би требало да представљају врх полуострва Кап де Креус у североисточној Каталонији. Многе од Далијевих слика су инспирисане пределима Каталоније.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Писали сте, Предраг Петровић, Политикин забавник. Приступљено 18. августа 2014.