Управљачки крстић

С Википедије, слободне енциклопедије

Управљачки крстић или само крстић (енгл. D-pad, скраћено од directional pad или digital pad[1]) равна је површина, обично четворосмерна са тастером на свакој тачки, која је саставни део готово свих савремених играчких контролера, даљинских управљача и смартфона. Као у ранијим играчким џојстицима, крстићи су углавном дигитални, што значи да се могу користити само смерови наведени на тастерима, без средњих вредности. Међутим, комбинације два смера (нпр. горе и лево) дају дијагонале, па се многи савремени крстићи могу користити за пружање осмосмерног улаза.

Nintendo-Famicom-Controller-I-FL.jpg

Иако управљачки крстићи нису флексибилни као аналогне палице, лако их је користити (уз минимално померање палца) са великом прецизношћу. Такође су једноставнији за одржавање и не штрче изнад контролера, зато су идеални за преносиве конзоле као што су Game Boy, Nintendo DS и PlayStation Portable.

Крстићи се налазе и на другој електронској опреми, укључујући А/В даљинске управљаче (посебно кад су се појавили DVD плејери, који се заснивају на менијима), калкулаторе, ручне рачунаре, смартфоне и стерео-уређаје за аутомобиле попут карпјутера.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Orland, Kyle; Thomas, Dave; Steinberg, Scott (2007). The Videogame Style Guide and Reference Manual. ISBN 9781430313052.