Урош Круљ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Урош Круљ
Урош Круљ.JPG
Урош Круљ
Датум рођења(1875-08-11)11. август 1875.
Место рођењаМостар,,  Аустроугарска
Датум смрти1961.(1961-Недостаје неопходни параметар 1, месец!-00) (85/86 год.)[1]
Најважнија дела

Урош Круљ, (Мостар, 18751961) био је српски љекар поријеклом из Херцеговине, који се претходно школовао у новосадској гимназији. Он заузима посебно мјесто у историји босанскохерцеговачке социјалне и политичке мисли.

Биографија[уреди]

Након завршених медицинских студија у Бечу, гдје се већ међу студентском омладином политички активира, он се враћа у Босну и Херцеговину, у Бијељину, гдје ради као љекар. Заједно је са др Николом Стојановићем, који, у међувремену, у Дубровнику уређује лист „Дубровник”. Послије тога враћа се у Мостар крајем 1906. године, гдје ради као приватни љекар. Са групом мостарских јавних личности покреће лист „Народ” (први број изашао 1. јануара 1907.), чији је био и власник. Једно вријеме преноси штамање овог листа у Сарајево да би га, након оснивања властите штампарије, поново вратио у Мостар.
Урош Круљ је био предсједник „Омладине”. Објављивао је под псеудонимом Слогољуб Србић. Омладински књижевни часопис је филигрански исписиван и хектографисан. Круљ је такође исказао вјештину у писању књижевних састава, критика и показао спремност да се одговорно односи према стварности.

Народна српско-хрватско-словеначка енциклопедија, Урош Круљ

Написао је приказ ђачког листа „Глас“, орган карловачког ђачког друштва „Наша будућност“. Послије првог броја то ђачко друштво више није постојало. Редови „Гласа“ били су препуни „јужног наречја", што је доказ, да цијене тај дијалекат српског језика. Лист је уредио Милан Ј. Будисављевић. Круљ је критиковао пјесмице Ј. Буте, а похвалио је рад М.Б.Иванова „Мухамеданче“. Такође, критикује исказано претјеривање у књижевном саставу од Босанчића „Туга”. Указао је на „будну свијест српске омладине“ и критиковао неслогу:

„ Што срамотите српско име и дајете његовом непријатељу прилику, да га руже. Ваше одушевљење налик је на барут, који у час плане, али се одмах и угаси“.

Круљ, је за тврдњу својих речи изнео стихове Лазе Костића:

„Омладино, дико стара. Омладино, јаде млад. Камо она стара жара. Камо онај руши град?"

Остварио се као министар здравља и бан Зетске бановине. Урош Круљ, је током ђачких дана проведених у Новом Саду, стекао искуство за припрему текста и уређивање часописа. Што је показао у каснијим ангажовањима, у академском друштву „Зора” у Бечу и издавању респектабилног политичког листа „Народ”.

Референце[уреди]

  1. ^ „Срби у Босни и Херцеговини”. 11. 11. 2017. Приступљено 03. 12. 2018. 

Литература[уреди]