Усисивач

С Википедије, слободне енциклопедије
Усисивач

Усисивач је справа која служи за чишћење. Углавном се користи за чишћење подова, али постоје и изузеци као што су усисивачи за чишћење завеса или за чишћење одеће. Усисивачи су у не тако давној прошлости били веома скупи и само најбогатији су могли да их приуште. Данас су они веома приступачне справе.

Сматра се да је Данијел Хес из Ајове, САД, први патентирао усисивач под називом „Машина за чишћење тепиха”. То је била машина са четкама, али и са делом за усисавање прашине и неком врстом филтера у себи. Патент је патентиран под бројем 29,077 дана 10. јула 1860. године.[1]

Начин рада[уреди | уреди извор]

Принцип рада усисивача зависи од компаније која га производи, јер сви теже да направе што бољи апарат. Разне компаније користе различите начине рада, да би исправиле грешке и удовољиле корисницима. Најечешћи проблеми су: Усисивач при раду само подиже прашину не задржавајући је у филтеру, усисивач не може да усиса крупнију прљавштину, апарат је веома гломазан и тешко га је сместити кад се не употребљава итд. Један од приципа рада усисивача јесте коришћење филтера и четки. Када прљав ваздух бива усисан четка која се врти помаже да се одвоји прашина док кесе на себи имају неку врсту филтера. Овај начин је један од првобитних начина рада усисивача и веома је непрактичан јер ствара велику буку, филтери често пуцају или се кесе препуне. Други начин је модернији јер уместо филтера користи воду. Сва прљавштина се задржава на води тако да је драстично смањено пропуштање прашине, која штети здрављу, кроз филтер. Често ови усисивачи поседују цео систем комора са водом да би се осигурало да што мање штетних материја доспе у атмосферу.

Усисивачи будућности[уреди | уреди извор]

Научници се баве конструкцијом роботског усисивача који ће извршавати своје задатке без потребе за људском контролом. Такви усисивачи су за сада веома мали, углавном кружног облика, у себи имају уграђене ласерске или радарске сензоре који се брину да робо-усисивач не удари у неки предмет док извршава своји задатак. Такође ти сензори региструју подлогу коју је прешао усисивач тако да се он никада неће вратити на место које је већ очистио.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Архива : "Вакуум клинер". Архивирано из оригинала на датум 17. 12. 2010. Приступљено 21. 12. 2020.