Усисивач

Из Википедије, слободне енциклопедије
Усисивач

Усисивач је справа која служи за чишћење. Углавном се користи за чишћење подова али наравно постоје изузеци као што су усисивач за чишћење завеса или за чишћење одеће. Усисивачи су у не тако давној прошлости били веома скупи и само најбогатији су могли да их приуште. Данас је то веома приступачна справа.

Начин рада[уреди]

Принцип рада усисивача зависи од компаније која га производи, јер сви теже да направе што бољи апарат. Разне компаније користе различите начине рада, да би исправиле грешке и удовољиле корисницима. Најечешћи проблеми су: Усисивач при раду само подиже прашину не задржавајући је у филтру, усисивач не може да усиса крупнију прљавштину, апарат је веома гломазан и тешко га је сместити кад се не употребљава итд. Један од приципа рада усисивача јесте коришћење филтра и четки. Када прљав ваздух бива усисан четка која се врти помаже да се одвоји прашина док кесе на себи имају неку врсту филтра. Овај начин је један од првобитних начина рада усисивача и веома је непрактичан јер ствара велику буку, филтри често пуцају или се кесе препуне. Други начин је модернији јер уместо филтра користи воду. Сва прљавштина се задржава на води тако да је драстично смањено пропуштање прашине, која штети здрављу, кроз филтар. Често ови усисивачи поседују цео систем комора са водом да би се осигурало да што мање штетних материја доспе у атмосферу.

Усисивачи будућности[уреди]

Научници се баве конструкцијом роботског усисивача који ће извршавати своје задатке без потребе за људском контролом. Такви усисивачи су за сада веома мали, углавном кружног облика, у себи имају уграђене ласерске или радарске сензоре који који се брину да робо-усисивач не удари у неки предмет док извршава своји задатак. Такође ти сензори региструју подлогу коју је прешао усисивач тако да се он никада неће вратити на место које је већ очистио.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]