Утилитаризам (књига)

С Википедије, слободне енциклопедије
Насловна страна књиге Утилитаризам Џ. С. Мила, Култура, Београд, 1960.

Утилитаризам је српски превод истоимене књиге Џона Стјуарта Мила, енглеског политичког филозофа. Књига је објављена 1960. године у издању Културе из Београда, едиција Мала филозофска библиотека. Књигу је превео Др Никола М. Поповић. Књига укупно има 71 страницу. Предговор је написао Вуко Павићевић.

Оригинално издање[уреди | уреди извор]

Оригинално се ова књига најпре појавила као серија есеја у у Фрејзеровом магазину 1861. године. Као књига је штампана по први пут 1863. године.[1] Доживела је велики број реиздања.

Основна идеја[уреди | уреди извор]

Главна идеја књиге је да са етичке стране оправда принцип највеће среће. Као и Џ. Бентам пре њега, Мил верује да се увећавање среће и смањење патње односи на целину друштва. Етички исправни поступци су они који увећавају срећу у друштву за највећи број људи и смањују људску бол за највећи број људи.

Садржај[уреди | уреди извор]

Књига је подељена на следеће главе:

Глава 1: Опште напомене (3) Глава 2: Шта је утилитаризам (8) Глава 3: О крајњој санкцији принципа корисности (30) Глава 4: Којој врсти доказа подлеже принцип корисности (39) Глава 5: О вези између праведности и корисности (46)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Utilitarianism_(book)