Утилитаризам (књига)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Насловна страна књиге Утилитаризам Џ. С. Мила, Култура, Београд, 1960.

Утилитаризам је српски превод истоимене књиге Џона Стјуарта Мила, енглеског политичког филозофа. Књига је објављена 1960. године у издању Културе из Београда, едиција Мала филозофска библиотека. Књигу је превео Др Никола М. Поповић. Књига укупно има 71 страницу. Предговор је написао Вуко Павићевић.

Оригинално издање[уреди | уреди извор]

Оригинално се ова књига најпре појавила као серија есеја у у Фрејзеровом магазину 1861. године. Као књига је штампана по први пут 1863. године.[1] Доживела је велики број реиздања.

Основна идеја[уреди | уреди извор]

Главна идеја књиге је да са етичке стране оправда принцип највеће среће. Као и Џ. Бентам пре њега, Мил верује да се увећавање среће и смањење патње односи на целину друштва. Етички исправни поступци су они који увећавају срећу у друштву за највећи број људи и смањују људску бол за највећи број људи.

Садржај[уреди | уреди извор]

Књига је подељена на следеће главе:

Глава 1: Опште напомене (3) Глава 2: Шта је утилитаризам (8) Глава 3: О крајњој санкцији принципа корисности (30) Глава 4: Којој врсти доказа подлеже принцип корисности (39) Глава 5: О вези између праведности и корисности (46)

Фусноте[уреди | уреди извор]

  1. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Utilitarianism_(book)