Уједињена сељачка странка

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Уједињена сељачка странка
Лого Уједињена сељачка странка.jpg
СкраћеницаУСС
ПредседникМилија Милетић
ГласноговорникЈован Стефановић
ОснивачМилија Милетић
Председница извршног одбораЈелена Трифуновић
Почасни председникМирослав Малешевић
КоалицијаВладајућа коалиција
СлоганЗА СРПСКО СЕЛО И СРБИЈУ
Основана15. фебруара 2000.
СедиштеЛокал Ц-4 Допунски центар Трс Редетова 28,
Сврљиг
 Србија
НовинеСељачки лист
Млади огранакУједињена сељачка омладина
Број чланова  (2013)око 50.000
Идеологијааграријанизам,
популизам
Политичка позицијаЛеви центар
Народна скупштина Републике Србије
1 / 250
Локалне скупштине
99 / 6.612
Веб-сајт
www.ujedinjenaseljackastranka.rs

Уједињена сељачка странка (скраћено УСС) је политичка партија из Србије, основана 15. фебруара 2000. године у Београду, председник странке је бивши председник општине Сврљиг и садашњи народни посланик у Скупштини Србије, ветеринарски техничар Милија Милетић.

Програмски циљеви Странке[уреди | уреди извор]

  • Поштовање и заштита српских националних интереса на начин који не би доводио у питање положај и интересе мањинских националннх заједницаАлбанаца, Мађара, Румуна, Словака, Рома, Хрвата и других.
  • Србија као модерна демократска држава заснована на владавини права, поштовању и примењивању свих начела Повеље УН, као и докумената Европске организације за безбедност и сарадњу (ОЕБС) и других међународних организација чији је пуноправни члан.
  • Борба за целовитост Србије, поштовање њеног интегритета и суверенитета. Утврдити и објавити дугорочну аграрну политику, да се успостави и објави трајан и повољан однос (паритет) цена за аграрне и индустријске производе који би били на снази више година. Да се доследно примени Закон о враћању сељацима земљишта, одузетог у време обавезног откупа и на основу прописа о земљишном максимуму; да се месним зајеницама врате одузете сеоске утрине и пашњаци; да се манастирима и краљевској династији Карађоревић врате њихови поседи; да се спречи упропашћавање плодног земљишта изградњом стамбених и привредних објеката без уплате.
  • Задружни покрет слободно тржиште којим управљају закони понуде и тражње иста права у области здравствене и социјалне заштите равноправан развој Србије демократије, социјалне правде и солидраности, мира, толеранције и равноправности људи и народа, развој пољопривреде и положаја пољопривредника путем аграрне политике.

Избори 2014.[уреди | уреди извор]

На ванредним парламентарним изборима у Републици Србији 2014. године осваја један посланички мандат на изборној листи: АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋБУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста).[1] Посланик у Скупштини Србије је председник УСС-а Милија Милетић.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]