Уједињена сељачка странка

С Википедије, слободне енциклопедије

Уједињена сељачка странка
СкраћеницаСЛ
ПредседникМилија Милетић
КоалицијаСрбија не сме да стане
Основана15. фебруар 2000. (2000-02-15)
СедиштеРадетова 28/Ц-4, Сврљиг
Млади огранакУједињена сељачка омладина
Идеологијааграризам
Политичка позицијадесни центар
Европска странкаЕвропска народна странка (сарадња)
Народна скупштина
1 / 250
Скупштина АП Војводине
0 / 120
Скупштина града Београда
0 / 110
Веб-сајт
www.ujedinjenaseljackastranka.rs

Уједињена сељачка странка (скраћено УСС) је политичка странка у Србији.[1] Њено примарно упориште је у општини Сврљиг.[1] Сарађује са Европском народном странком Конгресу локалних и регионалних власти.[2]

Програмски циљеви Странке[уреди | уреди извор]

  • Поштовање и заштита српских националних интереса на начин који не би доводио у питање положај и интересе мањинских националннх заједницаАлбанаца, Мађара, Румуна, Словака, Рома, Хрвата и других.
  • Србија као модерна демократска држава заснована на владавини права, поштовању и примењивању свих начела Повеље УН, као и докумената Европске организације за безбедност и сарадњу (ОЕБС) и других међународних организација чији је пуноправни члан.
  • Борба за целовитост Србије, поштовање њеног интегритета и суверенитета. Утврдити и објавити дугорочну аграрну политику, да се успостави и објави трајан и повољан однос (паритет) цена за аграрне и индустријске производе који би били на снази више година. Да се доследно примени Закон о враћању сељацима земљишта, одузетог у време обавезног откупа и на основу прописа о земљишном максимуму; да се месним зајеницама врате одузете сеоске утрине и пашњаци; да се манастирима и краљевској династији Карађоревић врате њихови поседи; да се спречи упропашћавање плодног земљишта изградњом стамбених и привредних објеката без уплате.
  • Задружни покрет слободно тржиште којим управљају закони понуде и тражње иста права у области здравствене и социјалне заштите равноправан развој Србије демократије, социјалне правде и солидраности, мира, толеранције и равноправности људи и народа, развој пољопривреде и положаја пољопривредника путем аграрне политике.

Избори 2014.[уреди | уреди извор]

На ванредним парламентарним изборима у Републици Србији 2014. године осваја један посланички мандат на изборној листи: АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋБУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста).[3] Посланик у Скупштини Србије је председник УСС-а Милија Милетић.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Ujedinjena seljačka stranka svečano obeležila 20 godina od osnivanja odbora u Svrljigu - Radio BUBAMARA Svrljig”. www.radiobubamara.rs (на језику: српски). 16. 2. 2022. Приступљено 13. 10. 2023. 
  2. ^ „Détail membre - Congress of Local and Regional Authorities - www.coe.int”. Congress of Local and Regional Authorities (на језику: енглески). Приступљено 13. 10. 2023. 
  3. ^ Narodna skupština Republike Srbije | Aktuelni saziv
  4. ^ Narodna skupština Republike Srbije | Narodni poslanik

Спољашње везе[уреди | уреди извор]