ФК Будућност Ваљево

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили други фудбалски клуб, погледајте чланак ФК Будућност.
ФК Будућност Ваљево
FK Budućnost Valjevo.gif
Пуно име Фудбалски клуб Будућност Ваљево
Надимак Стара дама
Основан 1919.
Стадион Стадион Парк Пећина, Ваљево
(капацитет: 8.000)
Председник Србија Милан Милиновић
Тренер Саша Ђоковић (2012.)
Лига Српска лига Запад
2015/16. Српска лига Запад, 2.
Домаћи дресови
Гостујући дресови

ФК Будућност Ваљево је фудбалски клуб из Ваљева, Србија, и тренутно се такмичи у Зони Дрина, четвртом такмичарском нивоу српског фудбала. Клуб је основан 1919. године.

Историја[уреди]

Клуб је основан 1919. године под именом РФК Будућност (Раднички фудбалски клуб Будућност). Ускоро постаје првак Ваљевске лиге и у међуратном периоду се такмичи у лиги београдског подсавеза. Пар година након рата, Будућност се спаја са другим ваљевским клубом, ФК Напред, и почиње такмичење у српској лиги, тада четвртом такмичарском степену. Средином педесетих, укида се дотадашња јединствена Друга лига и уместо ње уводи пет зона. Будућност се нашла у III зони, заједно са клубовима из северне Србије. Већ у првој сезони у другом рангу, 1955/56, Будућност се нашла на корак од квалификација за Прву лигу - заузела је друго место са 35 бодова, само један бод мање од првака Борова. Међутим, наредне сезоне заузела је тек 10. место и испала из другог ранга.

Будућност је поново била члан Друге савезне лиге (група Север) у периоду од 1970. до 1973. Године 1971. је, такмичећи се привремено под именом ФК Металац, заузела 11. место, 1972. је била шеста, али је 1973. заузела последње место и испала у српску лигу. Све до распада СФРЈ, Будућност више није успела да се врати у савезни ниво такмичења.

Сезоне 1991/92 Будућност је шеста у Трећој лиги Север, и замало јој измиче повратак у Другу лигу. Оно што није успела тада, успела је две године касније, када је освојила западну групу Српске лиге и пласирала се у Другу Б лигу. Сезону 1994/95 завршила је на 5. месту, али је због смањења броја клубова морала да игра бараж за опстанак. У две утакмице била је боља од Радничког из Пирота.

Сезона 1995/96 једна је најуспешнијих у историји клуба. Будућност је целе сезоне доминирала у такмичењу и изборила бараж за улазак у Прву А лигу. У баражу није успела да савлада имењака из ПодгорицеВаљеву је победила са 1:0, а у Подгорици изгубила са 0:3), па је постала члан Прве Б лиге. Сезону 1996/97 завршила је на 19. месту од 24. клуба и изборила опстанак у елити. И следећу, 1997/98, сезону је завршила на 19. месту, али је због смањења броја клубова у Првој лиги са 24 на 18, испала у Другу лигу.

Од 1999. до 2003. Будућност се, са изузетком сезоне 2001/02 када је била српсколигаш, такмичила у Другој лиги. Због територијалних реорганизација две сезоне је била у западној, а две у источној групи. Иако је дуго важила за најуспешнији ваљевски клуб, у последњих десетак година није имала виших домета од средине табеле српске лиге. Из Српске лиге Запад је испала сезоне 2010/11 и од тада је члан Зоне Дрина.

Познати бивши играчи[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]