Факултет драмских уметности Универзитета уметности у Београду

С Википедије, слободне енциклопедије
Факултет драмских уметности
Академија за позоришну уметност
Fakultet dramskih umetnosti, Beograd - 3.jpg
Зграда Факултет драмских уметности на Новом Београду
Типдржавни
Оснивање1948. год.; пре 74 године (1948)
АфилијацијаУниверзитет уметности у Београду
ДеканМилош Павловић
Број одсека9
ЛокацијаНови Београд, Србија
Веб-сајтhttp://fdu.bg.ac.rs
Fakultet dramskih umetnosti Beograd logo.jpg

Факултет драмских уметности је основан као Академија за позоришну уметност, уредбом владе Федеративне Народне Републике Југославије, децембра 1948, а 1950. године припојена јој је Висока филмска школа.

Настава на Академији за позоришну уметност почела је 12. фебруара 1949. године. Први професори глуме били су Мата Милошевић и Јозо Лауренчић, њихови асистенти Мирослав Беловић, Стево Жигон и Соја Јовановић, а први професори режије Бојан Ступица и др Хуго Клајн. Први ректор и декан академије био је Душан Матић.

Дипломирани студенти Академије и Факултета драмских уметности, својим креативним ангажманом, у највећој мери прожимају целокупан културно-уметнички амбијент установе. Факултет драмских уметности је више од седамдесет година високошколска образовна институција у којој се формирају критеријуми у областима драмских уметности. То је школа из које су потекли најзначајнији ствараоци и која је у великој мери допринела високом нивоу југословенског и српског позоришта, филма, радија и телевизије.

Данас се на Факултету драмских уметности студенти обучавају на девет смерова: глума, позоришна и радио режија, драматургија, менаџмент културних делатности – позоришна и радио продукција, филмска и телевизијска режија, филмска и телевизијска продукција, камера, филмска и телевизијска монтажа, и снимање и обрада звука. На факултету се организују неколико различитих степена студирања као што су основне студије, дипломске, специјалистичке, докторске студије у драмским и аудио-визуелним уметностима, студије теорије драмских уметности и студије медија и културе и менаџмента уметности и медија.

Историја[уреди | уреди извор]

Ранији покушаји да се у Београду, при Народном позоришту, оснује глумачка школа нису имали успеха. Као и прва таква установа (18701873), пропадале су брзо и све остале, јављајући се у већим временским распонима. Програм тих школа био је скроман, развијан у рангу средње школе. Слична се школа јавља пред Други светски рат при Музичкој академији у Београду (позоришни одсек за глуму и режију). Након Ослобођења, Народно позориште ствара Драмски студио који није успео да се одржи.

Академија за позоришну уметност основана је поткрај 1948. године. Редовна настава је почела 12. новембра 1949. године. Академија је покренута са циљем да се у њој васпитавају високо квалификовани кадрови глумаца, редитеља и позоришних стручњака уопште. Нешто касније, 1950. године, с њом се спаја и Висока филмска школа. Академија је тада имала два одсека, режију и глуму. Одсеци су даље били подељени на класе. Поред стручних предмета (режије и глуме), чија је наставна материја обухватала теоријски део и практичне вежбе, студенти су били у обавези да полажу и испите из предмета говорне и физичке културе (технику говора, дисање, сценски покрет, мачевање, игре и друго). Лична пажња поклањала се предметима који су били неопходни за свестраније разумевање позоришне уметности (историја југословенске и светске драмске књижевности и позоришта, историја уметности, историја античке и модерне књижевности, психологија, матерњи језик, страни језици). У наставни план су били унесени и предмети из области филма. Студије су трајале четири године. Кандидати су се на оба одсека примали на конкурсу и полагањем пријемног испита. Академија је од својих кандидата тражила завршену средњу школу са матуром. Само изузетно, када је у питању био лични таленат, примали су се и кандидати са нижим образовањем, али уз обавезу да током студија заврше средњу школу. На крају другог семестра полагао се контролни испит. Класе одсека глуме су крајем сваке школске године давале испитну представу. На крају четврте године полагали су се завршни испити на дипломским представама. Кандидати који су студирали глуму чинили су то на дипломским представама у Београду, а млади редитељи су дипломски испит полагали у позориштима по унутрашњости. Наставно особље чинили су стални и хонорарни професори и њихови асистенти.

Године 1962. долази до проширења образовне делатности и промене назива у „Академија за позориште, филм, радио и телевизију”, да би крајем 1973. године понела данашњи назив „Факултет драмских уметности (позоришта, филма, радија и телевизије)”.

Године 1974, факултет је добио своју нову зграду на Новом Београду која својом функционалношћу и могућностима обезбеђује најквалитетније услове студирања.

Факултет Драмских уметности је поводом своје педесетогодишњице, 1998. године, награђен Вуковом наградом, највишом југословенском наградом у области културе.

Списак декана[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]