Факултет драмских уметности Универзитета уметности у Београду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Факултет драмских уметности на Новом Беоргаду

Факултет драмских уметности је основан као Академија за позоришну уметност, уредбом владе Федеративне Народне Републике Југославије, децембра 1948, а 1950. године припојена јој је Висока филмска школа.

Настава на академији за позоришну уметност почела је 12. фебруара 1949. године. Први професори глуме били су Мата Милошевић и Јозо Лауренчић, њихови асистенти Мирослав Беловић, Стево Жигон и Соја Јовановић, а први професори режије Бојан Ступица и др Хуго Клајн. Први ректор и декан академије био је Душан Матић.

Почетком шездесетих година долази до проширења образовне делатности и промене назива у Академија за позориште, филм, радио и телевизију, 1962. године, да би крајем 1973. понела данашњи назив - Факултет драмских уметности (позоришта, филма, радија и телевизије).

1974. године, факултет добија своју нову зграду на Новом Београду која својом функционалношћу и могућностима обезбеђује најквалитетније услове студирања.

Факултет Драмских Уметности је поводом своје педесетогодишњице, 1998. године, награђен Вуковом наградом, највишом југословенском наградом у области културе.

Дипломирани студенти Академије и Факултета драмских уметности, у протеклом периоду, својим креативним ангажманом, у највећој мери прожимају целокупан културно-уметнички амбијент наше средине. Факултет драмских уметности је скоро шездесет година високошколска образовна институција у којој се формирају критеријуми у областима драмских уметности. То је школа из које су потекли најзначајнији ствараоци и која је у великој мери допринела високом нивоу југословенског и српског позоришта, филма, радија и телевизије

Данас се на Факултету драмских уметности студенти обучавају на девет смерова: глума, позоришна и радио режија, драматургија, менаџмент културних делатности – позоришна и радио продукција, филмска и телевизијска режија, филмска и телевизијска продукција, камера, филмска и телевизијска монтажа, и снимање и обрада звука. На факултету се организују неколико различитих степена студирања као што су основне студије, дипломске, специјалистичке, докторске студије у драмским и аудио-визуелним уметностима, студије теорије драмских уметности и студије медија и културе и менаџмента уметности и медија.

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]