Факултет драмских уметности Универзитета уметности у Београду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Факултет драмских уметности на Новом Беоргаду

Факултет драмских уметности је основан као Академија за позоришну уметност, уредбом владе Федеративне Народне Републике Југославије, децембра 1948, а 1950. године припојена јој је Висока филмска школа.

Настава на Академији за позоришну уметност почела је 12. фебруара 1949. године. Први професори глуме били су Мата Милошевић и Јозо Лауренчић, њихови асистенти Мирослав Беловић, Стево Жигон и Соја Јовановић, а први професори режије Бојан Ступица и др Хуго Клајн. Први ректор и декан академије био је Душан Матић.

Почетком шездесетих година долази до проширења образовне делатности и промене назива у Академија за позориште, филм, радио и телевизију, 1962. године, да би крајем 1973. понела данашњи назив — Факултет драмских уметности (позоришта, филма, радија и телевизије).

1974. године, факултет добија своју нову зграду на Новом Београду која својом функционалношћу и могућностима обезбеђује најквалитетније услове студирања.

Факултет Драмских Уметности је поводом своје педесетогодишњице, 1998. године, награђен Вуковом наградом, највишом југословенском наградом у области културе.

Дипломирани студенти Академије и Факултета драмских уметности, у протеклом периоду, својим креативним ангажманом, у највећој мери прожимају целокупан културно-уметнички амбијент наше средине. Факултет драмских уметности је скоро шездесет година високошколска образовна институција у којој се формирају критеријуми у областима драмских уметности. То је школа из које су потекли најзначајнији ствараоци и која је у великој мери допринела високом нивоу југословенског и српског позоришта, филма, радија и телевизије

Данас се на Факултету драмских уметности студенти обучавају на девет смерова: глума, позоришна и радио режија, драматургија, менаџмент културних делатности – позоришна и радио продукција, филмска и телевизијска режија, филмска и телевизијска продукција, камера, филмска и телевизијска монтажа, и снимање и обрада звука. На факултету се организују неколико различитих степена студирања као што су основне студије, дипломске, специјалистичке, докторске студије у драмским и аудио-визуелним уметностима, студије теорије драмских уметности и студије медија и културе и менаџмента уметности и медија.

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]