Фалкон и Зимски Војник

С Википедије, слободне енциклопедије
Фалкон и Зимски Војник
Постер серије
Ориг. називThe Falcon and the Winter Soldier
Жанракција
научна фантастика
суперхеројски
АуторМалком Спелмен
РежијаКери Скогленд
УлогеЕнтони Маки
Себастијан Стен
Данијел Брил
Емили Ванкамп
Вајат Расел
Земља САД
Језикенглески
Број сезона1
Број епизода6
Време трајања49–60 минута
Продукција
Извршни продуцентКевин Фајги
Малком Спелмен
ПродукцијаМарвел студиос
ДистрибуцијаДизни+
Емитовање
Прво
приказано на
Дизни+
Премијерно
приказивање
19. март — 23. април 2021.

Фалкон и Зимски Војник (енгл. The Falcon and the Winter Soldier) је америчка веб мини-серија, креирана за Дизни+, заснована према истоименом Марвеловим јунацима Сему Вилсону / Фалкону и Бакију Барнсу / Зимском Војнику. Смештена је у Марвелов филмски универзум и дели континуитет са филмовима овог серијала. Догађаји у серији су смештени након радње филма Осветници: Крај игре из 2019. године. Продукцију серије је радио Марвел студио, са Малколмом Спелменом као писцем, док је Кери Скогленд била задужена за режију.

Ентони Маки и Себастијан Стен репризирају своје улоге из филмова, као Фалкон и Зимски Војник. У осталим улогама су Данијел Брил, Емили Ванкамп и Вајат Расел. До септембра 2018. године, Марвел студио је најавио бројне серије за Дизни+, чије се радње одвијају око споредних ликова из филмског серијала, док је Спелмен унајмљен да напише једну о Фалкону и Зимском војнику у октобру исте године. Серија је званично потврђена у априлу 2019. године, када је потврђено да ће у главним улогама бити Маки и Стен. Снимање је почело у октобру исте године у Атланти, а почетком марта 2020. се преселило у Чешку, након чега је продукција прекинута због пандемије вируса корона, али је настављена у септембру и завршена у октобру исте године.

Серија је премијерно емитована од 19. марта до 23. априла 2021. године и састоји се од шест епизода. Филм Капетан Америка: Врли нови свет (2025) представља наставак серије.

Радња[уреди | уреди извор]

Сем Вилсон и Баки Барнс суочавају се са последицама из филма Осветници: Крај игре (2019), у којем је Вилсону предат штит Капетана Америке.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Ентони Маки Сем Вилсон / Фалкон / Капетан Америка
Себастијан Стен Џејмс „Баки” Барнс / Зимски Војник / Бели Вук
Вајат Расел Џон Вокер / Капетан Америка / Амерички Агент
Ерин Келиман Карли Моргенто
Дени Рамирез Хоакин Торес
Жорж Сент-Пјер Жорж Батрок
Адеперо Одује Сара Вилсон
Данијел Брил Хелмут Зимо
Емили Ванкамп Шерон Картер
Дон Чидл Џејмс „Роуди” Роудс / Ратна Машина
Џулија Луј Драјфус Валентина Алегра де Фонтејн

Епизоде[уреди | уреди извор]

Бр. еп.НасловРедитељ СценаристаПремијера 
1Нови светски поредакКери СкоглендМалколм Спелмен19. март 2021. (2021-03-19)
2Човек искићен звездамаКери СкоглендМајкл Кастелејн26. март 2021. (2021-03-26)
3Power BrokerКери СкоглендДерек Колстад2. април 2021. (2021-04-02)
4Цео свет гледаКери СкоглендДерек Колстад9. април 2021. (2021-04-09)
5ИстинаКери СкоглендДалан Масон16. април 2021. (2021-04-16)
6Један свет, један народКери СкоглендМалколм Спелмен и Џозеф Сојер23. април 2021. (2021-04-23)

Продукција[уреди | уреди извор]

Развој[уреди | уреди извор]

До септембра 2018. године, Марвел студио је најавио неколико серија за сервис Дизни+, чије се радње одвијају око споредних ликова из филмова Марвеловог филмског универзума, који нису имали сопствене филмове. Глумци који су тумачили ове ликове у филмовима, очекивани су да репризирају своје улоге и у серијама. Било је очекивано је да ће серија имати шест до осам епизода. Продукцију серије радио је Марвел студио уместо Марвел телевизије, која је радила продукцију за остале серије у франшизи.

Малколм Спелмен је унајмљен да напише сценарио за ову серију у октобру 2018. године. Ентони Маки и Себастијан Стен су обојица још раније изразили жељу да учествују у самосталном филму, а Стен је упоредио ову потенцијалну идеју са пријатељским комедијама као што су Поноћна трка (1988) и 48 сати (1982). Марвел и Дизни су званично најавили серију у априлу 2019. године, са насловом Фалкон и Зимски војник. Следећег месеца потврђено је да ће серија имати шест епизода и Кери Скогленд је запослена за режију. Буџет сваке епизоде је износио 25 милиона долара.

Кастинг[уреди | уреди извор]

Стен и Маки на Сан Дијего Комик Кону 2019. на промоцији серије.

Са званичном најавом серије у априлу 2019. године, потврђено је да ће Маки и Стен репризирати своје улоге као Вилсон и Барнс и у овој серију. Следећег месеца Данијел Брил и Емили Ванкамп су ушли у преговоре око репризирања својих улога као Хелмут Зимо и Шерон Картер. Брил је потврђен за серију у јулу 2019. године, док је Ванкампова потврђена месец дана касније, када је најављено да ће Вајат Расел у овој серији тумачити улогу Џона Вокера. Фотографије са снимања у новембру 2019. су откриле да ће се и Адеперо Одује појавити у серији, а месец дана касније најављено је да ће се у серији појавити Дезмонд Чијам и Мики Ишикава.

Снимање[уреди | уреди извор]

Снимање је почело 31. октобра 2019. године у Атланти,[1] са Скоглендовом као режисером.[2] Серија је снимана под радним називом Означени тим. Маки и Стен су најавили да су почели са снимањем 4. новембра исте године. Почетком марта 2020, снимање се преселило у Чешку, након чега је продукција прекинута због пандемије вируса корона, али је настављена у Атланти у септембру и завршена је у Чешкој у октобру исте године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Anderson, Jenna (31. 10. 2019). „The Falcon and The Winter Soldier Has Begun Filming”. ComicBook.com. Архивирано из оригинала 1. 11. 2019. г. Приступљено 1. 11. 2019. 
  2. ^ Fleming, Mike Jr. (20. 5. 2019). „Kari Skogland To Direct 6-Part 'The Falcon and the Winter Soldier' Miniseries With Anthony Mackie, Sebastian Stan, Daniel Bruhl & Emily Van Camp”. Deadline Hollywood. Архивирано из оригинала 21. 5. 2019. г. Приступљено 20. 5. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]