Фантазам 5: Уништитељ

С Википедије, слободне енциклопедије
Фантазам 5:
Уништитељ
Постер филма
Финална игра управо почиње!
Изворни насловPhantasm: Ravager
ИМДБ 5,1/10 (2.062 гласова)
Жанрхорор
ТворацДон Коскарели
РежијаДејвид Хартмен
СценариоДејвид Хартмен
Дон Коскарели
ПродуцентДон Коскарели
Темељи се наликови Дона Коскарелија
Главне улогеРеџи Банистер
Ангус Скрим
Мајкл Балдуин
Глорија Лин Хенри
Бил Торнбери
Кети Лестер
НараторРеџи (Реџи Банистер) на почетку филма
МузикаКристофер Стоун
Директор
фотографије
Дејвид Хартмен
Бред Барух
МонтажаДејвид Хартмен
Џоан Рејс
Мајкл Мајлс
ДистрибутерWell Go Entertainment
Година2016.
Трајање85 минута
ЗемљаСједињене Америчке Државе
Језикенглески
Претходни
Веб-сајтwww.phantasm.com
IMDb веза

Фантазам 5: Уништитељ (енгл. Phantasm: Ravager) је амерички хорор филм из 2016. режисера Дејвида Хартмена, пети и последњи део филмског серијала Фантазам.

Ангус Скрим се у 90. години живота, по пети пут нашао у улози главног антагонисте, Висoког човека, што му је била и последња улога, пошто је преминуо пре него што је филм званично објављен, али је ипак успео да га погледа и по речима његових колега, веома му се допало како је испало. Реџи Банистер се такође по пети пут нашао у улози Реџија, а Мајкл Балдуин и Бил Торнбери по четврти пут у улози Мајка и Џодија Пирсона. Главна јунакиња и преживела из трећег дела, Фантазам 3: Господар мртвих, Роки, се такође враћа у овом филму, а и тумачи је иста глумица Глорија Лин Хенри. Од ликова из претходних делова враћа се и Кети Лестер, која поново тумачи Даму у лаванди из оригинала, а и у 3. делу је тумачила медицинску сестру.

Иако је филм, како сами глумци и режисер кажу, снимљен за фанове серијала, није добио позитивне критике ни од публике. Главни разлог је поприлично замршена прича у којој Реџи прелази из једног времена у треће, па се онда враћа на друго, а то свакако није оно што је публика желела да види, већ пуно више борбе и коначни окршај са Високим човеком, што се није десило. Због тога има и најнижу оцену IMDbу - 5,1/10. Иако ни буџет ни зарада још увек нису познати, претпоставља се да ни једна ни друга цифра нису претерано високе.

Директан је наставак филма Фантазам 4: Заборав, који је снимљен 18 година раније. Завршио је франшизу од 5 филмова који су трајали преко 37 година.

Филм је посвећен Ангусу Скриму који је тумачио Високог човека (Џебадијаха Морнингсајда) у свим деловима и постао један од икона хорора.[1]

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Након догађаја из 4. филма, Реџи се изгубио у пустињи. Случајно наилази на човека који му је украо кола и успева да их врати, међутим нападају га летеће лопте, које убијају лопова, а њега повређују. Он се одједном буди у дворишту испред болнице и поред њега седи Мајк (који је највероватније умро на крају претходног филма) и он му говори да је постао сенилан и да се ништа у вези Високог човека није десило. Реџи ускоро схвата да је то још једно привиђење и он се поново састаје с Високим човеком, који му нуди животе свих из његове породице, а да му се он склони с пута, што Реџи одбија јер жели да врати и Мајка и Џодија.

Након мноштва нејасних и збуњујућих сцена у којима Реџи прелази из једног периoда свог живота у други, он се поново сусреће с Мајком и неколицином војника који се боре против Високог човека. Реџи им се прикључује, али се убрзо поново пробуди у болници, па неколико секунди потом усред рата против Високог човека, да би се све завршило тако што Реџи умире поред Мајка и Џодија у јодној од сцена при крају. Међутим, игноришући ту сцену радња поново иде унапред и приказује како се Реџи, Мајк, Роки (из 3. филма), Џоди и Чанк окупљају спремни да нападну Високог човека, док се изнад њих налазе хиљаде његових летећих лопти што симболично показује да је рат против Високог човека тек почео.[2]

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Ангус Скрим Високи човек
Џебадијах Морнингсајд
Реџи Банистер Реџи
Мајкл Балдуин Мајк Пирсон
Глорија Лин Хенри Роки
Дон Коди Дон/Џејн
Стивен Џутрас Чанк
Бил Торнбари Џоди Пирсон
Кети Лестер Дама у лаванди
Данијел Робек Деметер
Соли Дуран Рајна
Данијел Швегер Лопов

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ (језик: енглески) „Phantasm: RaVager”. collider.com. 2. 10. 2016. Приступљено 14. август 2017. 
  2. ^ (језик: енглески) „Фантазам 5”. IMDb. Приступљено 14. август 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]