Фарфале

С Википедије, слободне енциклопедије
Фарфале
Фарфале
Врста јелатестенина
Регије или држава Италија
Део националне кухињеИталијанска
Варијацијеfarfalloni, farfalline, farfalle rigate
  Медији: Фарфале

Фарфале (Italian: [фарˈфалле]) су врста тестенина која је обично позната као тестенина са "лептир машном" или "лептир паста". Име је изведено од италијанске речи farfalle (лептири). [1] У италијанском граду Модени фарфале су познате као strichetti. Већа варијација фарфале позната је као farfalloni, док се минијатурна верзија назива farfalline. Фарфале потичу из 16. века у регионима Ломбардије и Емилије-Ромање у северној Италији .

Треба имати на уму да фарфале нису повезане са фарфелом сличног звука, тестенином од јечменог брашна која се користи у јеврејској кухињи.

Сорте[уреди | уреди извор]

Фарфале се испоручују у неколико величина, али све имају препознатљив облик „лептир машне“. Обично су фарфале обликоване од правоугаоника или овалног облика тестенине, са две стране обрубљеним на ивицу са разбарушеним рубовима и средином стегнутим да би се добио необичан облик тестенине. Ребраста верзија тестенине позната је као фарфале ригате. Иако употребљиви са већином сосова, фарфале су најприкладније за сосеве од креме и парадајз. Праве се са пестом, Алфредом или сосом Болоњезе.[2]

Поред обичних сорти и сорти интегралне пшенице, боје се добијају мешањем одређених састојака у тесто, што такође утиче на укус (као и код било које тестенине). На пример, цвекла се може користити за црвену, спанаћ за зелену, а сипино мастило за црну. Сорта са парадајизом такође може бити доступна. Зелене, беле и црвене сорте често се продају заједно у мешавини која подсећа на боје заставе Италије.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Farfalle Chefs. „Farfalle Recipes”. Farfalle Recipe Book. Архивирано из оригинала 2012-03-14. г. Приступљено 2011-05-21. 
  2. ^ „Како кувати тестенину Фарфалле”. wikicell. Приступљено 17. 3. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]