Федерација

С Википедије, слободне енциклопедије
Мапа федерација у свету

Федерација или савезна држава[а][2] је облик државног уређења и односи се на такву структуру државе где више држава пристаје да део свог суверенитета пренесе на нову државну творевину. Свака од тих држава чланица има неки облик самоуправе, али постоји центар који има део, али најзначајнијих функција државе.[3] Сједињене Америчке Државе су пример федерације. Иако свака од 50 држава има своју самоуправу (на пример бира гувернера), Вашингтон има највећу моћ (из њега се управља остатком државе). Има много примера федерација у свету и неке од њих су: Сједињене Америчке Државе, Русија, Мексико, Аустралија, Швајцарска и друге. Босна и Херцеговина је у јединственој позицији у свету, наиме, то је једина држава која у својој структури има републику и федерацију (свака са својом посебном администрацијом), али и владу на државном нивоу.

Држава у којој не постоји подела на територијалне јединице се зове унитарна држава, док облик уређења где државе чланице имају слабе везе јесте конфедерација.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ У српском језику, појам „савезна држава” представља синоним за федерацију. Код многих других језика, нпр. енглеског, савезна држава (енгл. federated state) није исто што и федерација (енгл. federal state), она представља територијалну, административну и управну јединицу која чини део федерације[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ The Australian National Dictionary: Fourth Edition, pg 1395. (2004) Canberra. ISBN 978-0-19-551771-2.
  2. ^ „Šta znači Federacija”. staznaci.com. Приступљено 18. 5. 2020. 
  3. ^ „federacija | Hrvatska enciklopedija”. www.enciklopedija.hr. Приступљено 18. 5. 2020.