Фердинанд Ходлер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Фердинанд Ходлер

Фердинанд Ходлер
Фердинанд Ходлер

Информације
Датум рођења 14. март 1853.
Место рођења Берн (Швајцарска)
Датум смрти 19. мај 1918.
Место смрти Женева (Швајцарска)
Дела
Правац/традиција сецесија, симболизам, паралелизам
Значајна дела нем. Der Auserwahlte-Изабрани (1894) • нем. Der Tag-Дан (1899) • нем. Die Nacht-Ноћ(1890)

Фердинанд Ходлер (14. марта 1853 Берн19. маја 1918. Женева) био је швајцарски сликар 19. века.

Рођен је у као најстарији од шесторо деце. Његов отац, Жан Ходлер, водио је скроман живот као столар, његова мајка Маргарита је била из земљорадничке породице. Холдер се родио у Берну, али се преселио у Женеву и ту са 18 година почео своју сликарску каријеру. Његово дело се претежно састоји од пејзажа, портрета и фигуралних композиција. У последњим данима свога живота се сврстава у редове сликара сецесије и симболизам. Развијао је властити стил који је називао паралеризам који се састоји у формиранју симетричних фигура као у плесу. Својим делима наговестио је правац експресионизма у сликарству 20. века.

1889. године се оженио Берту Жаксе (Berthe Jacques) и са њом је имао сина Хектора који је био оснивач светског есперанто савеза. Он је често позирао својем оцу или као наг или обучен у неприродним позама и иако то није лекарски потврђено ово је подломило његово здравље и он је умро у 33 години живота.

1914. године Холдер је осудио немачки барбарски напад на Ремсу и због тога је одсранио све своје слике из немачких галерија.

Умро је 1918. године.

Литература[уреди]

  • Priruční slovník nauční ČS Akademia vied, Праг 1966.
Портрет Луисе - Делфине Духосал
Леманско језеро

Спољашње везе[уреди]