Фестивали и сајмови у Србији

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

У Србији има много фестивала и сајмова. Овде су наведени они најзначајнији.

Најстарија и најмасовнија културна манифестација у Србији је Вуков сабор. Она се у селу Тршићу код Лознице одржава од 1933.

Међународни Београдски сајам књига је највећа изложба у југоисточној Европи посвећена промоцији књиге и издаваштва (2007. је учествовало близу 800 издавача из земље и иностранства).

Београдски летњи фестивал (БЕЛЕФ) има за циљ да продуцира и представи врхунска уметничка остварења из области позоришта, музике, визуелних уметности и других уметничких дисциплина.

Ликовне уметности[уреди]

Октобарски салон у Београду је репрезентативна манифестација остварења из области ликовних и примењених уметности.

По евиденцији министарства културе у Србији делује више од 200 ликовних колонија. Најстарија је основана 1904. у Сићевачкој клисури. Међу њима се данас истичу вајарске колоније Симпозијум Тера у Кикинди (техника теракота) и Мајданпек-Бор (техника бронза).

Популарна музика[уреди]

Најпознатији међународни музички фестивал је Егзит (Exit) који се одржава сваког лета на Петроварадинској тврђави поред Новог Сада.

Главни фестивал етно звука је драгачевски трубачки Сабор у Гучи. Одржава се о верском празнику Велика Госпојина који је некада био велики пазарни дан и прилика за окупљање становника околних села. Временом се претворило у празник трубе и постао место где се одржава смотра трубача и додељује престижна награда „Прва труба Драгачева“.

Међународни џез фестивали се одржавају у: Београду, Крагујевцу, Ваљеву (YU џез фестивал), Нишу (Нишвил), Косовској Митровици и другим градовима Србије.

Уметничка музика[уреди]

Београдске музичке свечаности (БЕМУС), као најстарији и најзначајнији фестивал уметничке музике у Србији, одржавају се сваке године прве половине октобра у Београду. У Новом Саду се одржава сличан музички фестивал - НОМУС.

Мокрањчеви дани су традиционални фестивал хорске музике у Неготину, док се у Нишу одржава међународни хорски фестивал „Хорске свечаности“.

Позориште и филм[уреди]

Београдски интернационални театарски фестивал (БИТЕФ) је фестивал нових тенденција у позоришној уметности.

Јоакимфест је фестивал најбољих позоришних представа Србије по текстовима домаћих аутора, који се одржава у Крагујевцу, Књажевско-српском театру.

ЈоакимИнтерФест је међународни позоришни фестивал малих сцена, који се одржава у Крагујевцу, Књажевско-српском театру.

Стеријино позорје у Новом Саду је фестивал на коме се такмиче представе рађене по текстовима домаћих позоришних писаца.

На пољу филмске уметности, најеминентнији фестивал је ФЕСТ који се почетком сваке године одржава у Београду. Остали познати филмски фестивали су:

Види још[уреди]