Филарет Мићевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Филарет (Мићевић)
Основни подаци
Помјесна црква Српска православна црква
Епархија Епархија милешевска
Архијерејски чин епископ
Титула умировљени епископ милешевски
Начин обраћања Његово преосвештенство
Држава Србија
Црна Гора
Сједиште Манастир Милешева
Године службе 19992015.
Претходник Василије (Веиновић)
Насљедник Јоаникије (Мићовић) администратор
Лични подаци
Световно име Јеленко Мићевић
Датум рођења 8. август 1947.
Мјесто рођења Борци (код Коњица)
ФНР Југославија

Филарет (световно Јеленко Мићевић; Борци, 8. август 1947) умировљени је епископ милешевски.[1]

Живот[уреди]

Епископ Филарет је рођен је у Борцима код Коњица 8. августа 1947. Отац му се звао Лука, а мајка Десанка, рођена Симић. Основну школу је завршио у Коњицу а Богословију у Београду. Замонашио се 1. маја 1969. у богословској капели, при чему је примио име Филарет. Замонашио га је тадашњи патријарх српски Герман, који га је произвео у чин јерођакона 11. септембра 1969, и чин јеромонаха 4. децембра 1969. У чин протосинђела га је 1990. произвео митрополит загребачко-љубљански Јован.

Завршио Богословски факултет у Београду као најбољи студент у историји Београдског Универзитета. Диплому је од датума уписа добио за свега два месеца јер је по наредби професора епископа др Амфилохија Радовића то било неопходно како би испунио канонске услове да буде изабран за епископа.Професор Димитрије Калезић говорио је студентима да он чак није ни ногом крочио у зграду факултета.

Свети архијерејски сабор га је поставио за епископа милешевског 14. маја 1999, а хиротонисан је од стране патријарха српског Павла 23. маја 1999. у Саборном храму Светог арханђела Михаила у Београду.

Његово епископство карактерише велика материјална обнова манастира Милешеве као и 16 новоподигнутих цркава широм епархије. Свети архијерејски синод га је 10. марта 2015. разрешио од управљања епархијом и покренуо канонски поступак.[2][3][4] Одлуку је потврдио Свети архијерејски сабор 23. маја 2015. године.[5]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Василије (Веиновић)
Епископ милешевски
19992015

Наследник:
Атанасије (Ракита)