Филетизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Филетизам (грч. филе - род, племе) је теолошки термин којим се означава национализам унутар православне цркве.[1]

Филетизам, односно религијски национализам, је осуђен као модерна црквена јерес, јер судбину хришћанске цркве не треба мешати са судбином било ког посебног народа или расе.[2]

Историја[уреди]

Почетком друге половине XIX века Бугари су затражили успостављање црквене аутокефалности. Грчко свештенство није хтело да удовољи бугарске захтеве. Суочен са растућим незадовољством и немирима у Османској Империји, султан је обнародовао 28. фебруара 1870. ферман о оснивању независног бугарског егзархата, чиме је успостављена независност Бугарске цркве и призната засебна бугарска народност. 11. маја 1872. је проглашена аутокефалија Бугарске цркве.

Православни сабор у Цариграду 10. септембра 1872. године, сазван на иницијативу васељенске патријаршије, осудио је филетизам као „јерес која ставља националну идеју изнад јединства вере“.[3] Територијални принцип је основни за постојање и оснивање помесне Цркве (канон 2. Другог Васељенског Сабора) и канонска основа аутокефалије и аутономије[тражи се извор]. Закључци сабора су и даље на снази у на канонском подручју православља.

Референце[уреди]

  1. ^ Razgovor s profesorom Mirkom Đorđevićem, Приступљено 27. 4. 2013.
  2. ^ Papathomas, Grigorios (1995). Course of Canon Law — Appendix VI — canonical glossary. Paris. 
  3. ^ Fotiev, C. The Living God, Overseas Publications Interchange, Лондон, 1989. pp. 343

Литература[уреди]

  • Papathomas, Grigorios (1995). Course of Canon Law — Appendix VI — canonical glossary. Paris.