Филип Мађарин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Филип Мађарин
Andrea del Castagno 004.jpg
Филип Мађарин
Датум рођења 1369.
Место рођења Фиренца
 Фирентинска република
Датум смрти 27. децембар 1426.
Место смрти Петроварадин??
 Угарска

Филипо Сколари (итал. Philippo Scolari; 13691426), познат исто као Pipo Spano, Pipo Ozorai, Пипо од Озоре, у српским народним песмама Филип Мађарин и побратим Краљевића Марка.

Пореклом Флорентинац из Тоскане, Филип Мађарин постао је угарски великаш, најближи сарадник угарског краља Сигисмунда и његов поузданик. Био је такође тамишки жупан. Имао је важну улогу у посредовању између деспота Стефана Лазаревића и краља Сигисмунда 1402. где је Стефан Лазаревић признао врховну власт угарског краља, заузврат је деспот Стефан добио од Сигисмунда Београд са Мачвом (Macsoi Bánság) и Голубац, даље Сланкамен и окружна села, и властелинштва у Угарској као град Дебрецин у средишном делу Угарске, трговиште Бесермењ и 34 села у бихарској (Bihar) и суседној саболчкој жупанији (Szabolcs), даље 15 села у сатмарској жупанији, уз то и град Сатмар и исто тако важне трговачке и рудничке градове Немци, Нађбања (Rivulus Dominarum) и Фелшебања (Medius Mons), те и поред Београда и Мачве можда најважније - управљање бодрошке жупаније (Бодрог, у данашњој Бачкој) и торонталске жупаније (Торонтал, у данашњем Банату) и саме сатмарске жупаније (Szatmár).

Женидбом са чланом аристократске породице Озораји, Филип је постао члан угарске властеле и познат као Пипо од Озоре. У то време прославио се као млади, талентовани војсковођа краља Сигисмунда. Предводио је 1411. неуспешни поход у северној Италији коју је Сигисмунд као римски цар и немачки краљ хтео да врати под своју контролу. Више успеха је имао у борбама против Османлија. По непоузданим изворима био је члан реда змаја којим је наводно припадао и деспот Стефан Лазаревић.

Спољашње везе[уреди]