Филип II Август

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Уколико сте тражили другу особу, погледајте чланак Филип II.
Филип II Август Капет

Приказ Филипа II Августа из 16. века
Приказ Филипа II Августа из 16. века

Датум рођења 21. август 1165.
Место рођења Гонес код Париза (Француска)
Датум смрти 14. јул 1223.
Место смрти Мант ла Жоли код Париза (Француска)
Гроб Катедрала Сен Дени
Титула краљ Француске
Период 1180-1223
Порекло и породица
Отац Луј VII
Мајка Адела од Шампање

Филип II Август (11651223) био је француски краљ (1180—1223) и син Луја VII. Наследио га је син Луј VIII. Успешним ратовањем против Енглеза. Од њих је преузео поседе у западној Француској, док је победом над енглеско-немачком војском проширио територију Француске. Учествовао је и у Трећем крсташком рату. Током његове владавине енглеске територије у Француској су смањене са 50% на само 10%.

Ране године[уреди]

Отац Луј VII крунисао га је 1179, када је Филип имао само 14 година. Тако су заједнички владали до 1180, када му отац умире. У априлу 1182. Филип Август је протерао Јевреје из Француске и конфисковао им имовину. То је учињено да круна приграби новац на рачун непопуларног дела становништва.

Од 1181. ратовао је са грофом Фландрије Филипом Алзашким. Филип Август је успео да обузда противника разбијањем савеза грофа Фландрије са војводом од Брабанта и надбискупом Келна. У јулу 1185. краљ је поседовао Вермандуа, Артуа и Амиенуа.

Филип је започео рат (1186—1188) са енглеским краљем Хенриком II, који је поседовао Аквитанију и Анжу. Није било великих територијалних промена у том рату. Филип Август је помагао Хенрикове синове у побуни против оца. Пад Јерусалима 1187. је био велики догађај, који је скренуо пажњу са француско-енглеског рата.

Трећи крсташки рат[уреди]

Филип II Август (десно) И Ричард Лавље Срце (лево) примају кључеве Акре

Филип Август је кренуо у Трећи крсташки рат са енглеским краљем Ричардом Лављим Срцем и немачким царем Фридрихом Барбаросом. Кренуо је 1. јула 1189. године. Ричард Лавље Срце је путовао морем, а Филип Август копненим путем преко Алпа до Ђенове. Француска и Енглеска војска се поново састају у Месини, где су заједно зимовали.

Након што се помирио са папом, Фридрих Барбароса креће у трећи крсташки рат 1189. године. Крсташки рат предводе Французи под Филипом Августом. У походу су и Енглези под вођством Ричарда Лављег Срца. Фридрих Барбароса организује велику војску, коју шаље копненим путем према Светој Земљи, односно кроз Мађарску и Србију.

Фридрих Барбароса се накратко зауставио 1189. у Рашкој у Нишу, где је његове људе срдачно дочекао српски владар Стефан Немања. Растко Немањић (Свети Сава) се лично бринуо о Фридриху Барбароси. Према легенди Свети Сава је имао исцелитељске моћи, па је излечио Фридриха Барбаросу, (срчани напад) да је овај могао наставити свој поход. Стефан Немања и (Свети Сава) испратили су Барбаросу, Ричарда Лављег Срца и Филипа Августа до Пиротског утврђења ту заменивши коње.

Крсташи су прошли кроз Константинопољ у јесен 1189, и у Анадолији су извојевали две победе. Приближавање огромне немачке војске забринуло је Саладина и друге муслиманске вође.

У почетку су енглеска и француска војска путовале заједно, али раздвајају се у Лиону. Филип Август је к кренуо сам копненим путем преко Алпа до Ђенове. Француска и Енглеска војска се поново састају у Месини, где су заједно зимовали.30. марта 1191. године.

Неколико пута је нападао Акру пре доласка Ричарда Лављег Срца. Ричард је заузео Акру, а Филип Август се ту тешко разболео од дизентерије и није више показивао интерес за ратовањем. Осим тога се са Ричардом свађао и око права на Кипар, кога је Ричард заузео у том походу. Филип Август одлучује да се врати у Француску. Француска војска остаје око Акре под командом војводе Бургундије Игоа III Бургундијског.

Успешан краљ и најмоћнији владар Европе[уреди]

Освајања Филипа II Августа. Црвено су енглески поседи. Плаво су краљевски поседи, а зелено су поседи француских феудалаца, који признају Филипа. Жуто су црквени поседи.

Филип Август је постао веома успешан у враћању северне Француске под краљевску власт. У јужној Француској је и даље имао само ограничену власт. Од Јована без Земље заузео је целу Нормандију, Мејн, Турен и Анжу. Нормандија је била енглеским краљевима тежак губитак, јер одатле су потицали енглески краљеви.

Победио је коалицију снага предвођеном Отоном IV 1214. у бици код Бувина. То је била одлучна победа, а Француска се даље могла ширити. Та битка је представљала прву битку између више нација на тлу Европе. Јован без Земље је нашао савезнике Отона IV и грофа Фландрије Фердинанда Португалског. После те битке није било значајније битке на тлу Европе до 1290. године. Филип тако постаје најмоћнији владар Европе.

У Енглеској се племство 1216. побунило против Јована без Земље, па су позвали Луја VIII сина Филипа Августа да им буде краљ. Чак је француска војска умарширала у Лондон 1216, Луј VIII је накратко постао краљ, али није био крунисан.

Енглеска је заузимала 50% територије Француске на почетку његове власти, а он је то свео само на 10% у области Гаскоње.

Реорганизовао је власт и успоставио је финансијску стабилност у земљи. Био је јако популаран код обичних људи.

Проблеми са женидбом[уреди]

Кад му је умрла 1190. прва жена Филип одлучује да се поново жени. Оженио се ћерком данског краља Валдемара I. Одједном Филип одбија да је крунише као краљицу. и захтева од папе да се брак поништи. Међутим папа не поништава брак. Филип је тражио нову супругу. Жену, коју је намеравао да ожени отима Томас Савојски. Коначно се трећи пут жени, али папа поништава тај брак и поставља Француску под папску блокаду и притисак. Због притиска био је принуђен да коначно прихвати данску принцезу за краљицу.

Последње године власти[уреди]

Када је папа тражио да нешто учини са херетицима (катарима) у Лангедоку, Филип ништа није чинио. Када је папа Иноћентије III позвао на Катарски крсташки рат 1208. године. Филип Август га није ни помагао нити га је спречавао. Рат са катарима трајао је до 1244, када је пало последње катарско упориште. Тада је владао Филипов син Луј VIII, који је добио тиме југ Француске.

Универзитет, Лувр, Нотр Дам[уреди]

Играо је значајну улогу у веку иновација у грађевинарству и у образовању. Током његове власти Париз је био главни град и изграђена је главна тржница. Наставио је градњу готичке катедрале Нотр Дам, чија градња је започела 1163. године. Саградио је Лувр као тврђаву. Универзитет у Паризу добија краљеву повељу 1200. године. Париз тако постаје први град учитеља познат у средњовековном периоду.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]Претходник:
Луј VII
France Ancient.svg
Француски краљеви
(11801223)
Наследник:
Луј VIII
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}