Филмска серија

Из Википедије, слободне енциклопедије

Филмска серија (енгл. film series) је низ филмова (понекад и преко десет) произведених унутар истог производно-приказивачког плана, различитих сижеа (дакле, са засебним сценаријима), са бројним заједничким карактеристикама:

  • филмови из одређене серије увек су истог жанра
  • истог су нивоа продукције
  • иста је филмска екипа
  • сличне су дужине
  • истих су главних ликова

За разлику од филмског серијала, филмови унутар филмских серија „увијек представљају засебне, довршене наративне, фабуларне цјелине“[1], односно, „сваки наставак има властиту причу“[2], али деле један те исти дијегетички свет (фиктивни свет у којем догађаје и ситуације описује наратор).

Филмске серије се први пут јављају 1909. у Француској („Ник КартерВикторина Жасеа), у САД („Бронко Били“ Гилберта Андерсона), те у Данској (Nordisk's Raffles). Филмске серије су се интензивно снимале у раздобљу немог филма и у првим декадама звучног, да би 50-их година 20. века постепено нестале појавом телевизије и њених серија (Бонанза, Шериф у Њујорку).

Филмске серије врло ретко настају планирано (као што је то случај са трилогијом Три боје Кшиштофа Кјешловског), што најчешће значи да успех оригиналног филма подстакне продуценте да сними наставке. У новије време, филмским серијама се називају и низови од по неколико самосталних високобуџетских филмова направљених по обрасцу серије, иако се не појављују у прецитним временским размацима (филмови о Харију Потеру, Џејмсу Бонду, трилогија Господар прстенова), али савремени теоретичари филма сматрају да је у „њихову случају уобичајеније говорити о наставцима“[3].

Телевизијске серије су настале појавом и развојем телевизије и снимају су специјално за њене потребе. По својим се карактеристикама не разликују битно од филмских серија, сем по дужини (свака епизода, односно филм, траје највише до 60 минута), снимају се телевизијским (електронским) камерама и по броју епизода најчешће увелико надмашују и најдуготрајније филмске серије. Најпознатији примери ТВ-серија су вестерн-серија Бонанза, крими-серија Шериф у Њујорку, а од новијих Породица Сопрано (која има и особине ТВ-серијала).

Референце[уреди]

  1. Филмска енциклопедија ЈЛЗ, 1986-1990
  2. Филмски лексикон ЛЗ Мирослав Крлежа, 2002
  3. Филмски лексикон ЛЗ Мирослав Крлежа, 2002